Barnier demana un "esdeveniment nou" a May abans de prorrogar el 'brexit'

Els Vint-i-set esperen una carta de la primera ministra britànica, Theresa May, amb un pla concret i una justificació

zentauroepp46671352 european chief brexit negotiator michel barnier addresses an190123193032

zentauroepp46671352 european chief brexit negotiator michel barnier addresses an190123193032 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Begoña Arce

Si la primera ministra britànica Theresa May vol una pròrroga llarga del ‘brexit', més enllà del 30 de juny, haurà d’anar vinculada a nous esdeveniments o un nou procés polític al Regne Unit perquè qualsevol extensió del’Article 50 prolongarà també la incertesa amb un cost econòmic i polític per a tothom, inclosa la Unió Europea. 

A l’espera que el Govern britànic reveli els seus plans, el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, ho va deixar clar: "Una pròrroga llarga ha d’estar lligada a un esdeveniment nou o a un procés polític nou", ha insistit sense precisar si es refereix a noves eleccions, un altre referèndum o un compromís polític explícit de la Cambra dels Comuns assumint determinades condicions.

Els governs europeus volen un pla “precís i clar” i esperen que May arribi amb aquest pla sota el braç aquest dijous a Brussel·les. "Estem esgotats de les negociacions i esperem propostes clares i precises del Govern del Regne Unit de per què una extensió és necessària. No és un joc", ha avisat el secretari d’estat d’assumptes europeus, Michael Roth durant la reunió de ministres d’assumptes europeus que s’ha dedicat a preparar la cita de dijous.

Carta de May

Una trobada de la qual han emergit diverses conclusions. La primera, que esperen una carta de Theresa May en les pròximes hores demanant oficialment la pròrroga. Si aquesta sol·licitud es confirma preguntes dels líders europeus durant la cimera de dijous seran les següents: ¿Per a què i per quant temps?

Segons fonts governamentals britàniques, Theresa May demanarà a la Unió Europea unretard de tres mesos per al ‘brexit’, fins al 30 de juny, amb l’opció d’una pròrroga més llarga.  La sol·licitud de l’ampliació encara no era oficial a última hora de dimarts i ni tan sols els membres del gabinet, reunits per analitzar la situació en un ambient de gran tensió, van aconseguir arribar a un acord sobre l’extensió. "La gent té diferents maneres de veure les coses, però tots tenim clar que volem que tot es resolgui tan aviat com sigui possible", declarava a l'acabar el consell el ministre de Finances Philip Hammond.

Notícies relacionades

El Govern està buscant la manera de mantenir amb vida l’acord de May, després queel portaveu de la Cambra dels Comuns, John Bercow, exclogués la possibilitat d’una tercera votació, tret que s’introdueixin canvis significatius en el text. El ministre per al ‘brexit’, Stephen Barclay, va suggerir que una nova votació sobre l’acord de May pot tenir lloc la setmana que ve, després que la primera ministra aconsegueixi l’ampliació.     

El problema per a May és aconseguir que un nombre suficient de diputats rebels conservadors canviïn d’opinió, igual com els 10 parlamentaris unionistes a Westminster.  Però, de moment, tampoc hi ha progressos en les negociacions amb el Partit Unionista Democràtic (DUP). "No volem veure més incertesa innecessària. Hi ha una oportunitat en els pròxims dies perquè la primera ministra vagi a Europa i demani canvis en l’acord”, va assenyalar Nigel Dodds, número dos del DUP.