Desastre natural

Un cicló a Zimbàbue, Moçambic i Malawi deixa més de 100 morts

A més, hi ha 200 persones desaparegudes i milers de desplaçats

afp 1er1db

afp 1er1db / ZINYANGE AUNTONY (AFP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de 100 persones han mort pel pas del cicló tropical ‘Idai’ pel sud d’Àfrica, 65 d’elles a Zimbàbue 48 a Moçambic i 56 a Malawi. Hi ha centenars de desapareguts i desplaçats.

La majoria de morts es van produir a la ciutat de Chimanimani, segons el Ministeri d’Informació zimbabuesa. Als 65 morts a Zimbàbue s’hi han d’afegir 200 desapareguts.   Les àrees més afectades encara no són accessibles i el temps ennuvolat i ventós ha impedit que els helicòpters de rescat militars puguin sobrevolar la zona. 

La destrucció massiva

El pas del cicló ‘Idai’ per Moçambic va deixar 48 morts, segons el diari estatal ‘Jornal Domingo’. El centre de Moçambic registra des de principis de març fortes precipitacions i inundacions que abans del pas de l’‘Idai’, van deixar almenys 66 morts i 150.000 sinistrats, segons les autoritats locals.

Les pluges violentes també van colpejar el sud del veí Malawi, on van deixar 56 morts, prop d’un milió de damnificats i més de 80.000 de desplaçats, segons l’últim balanç oficial. Moçambic i Malawi, dos dels països més pobres del món, estan sotmesos des de fa anys a llargs períodes de sequera que s’alternen amb episodis de fortes pluges devastadores.

Sud-àfrica envia ajuda humanitària

Notícies relacionades

Per la seva part, la Força de Defensa Nacional de Sud-àfrica va desplegar equips humanitaris a Malawi i Moçambic, amb recolzament aeri de recerca i rescat. El coordinador d’ajuda, Kennedy Mandaza, va fer una crida als "bons samaritans" a posar-se en contacte amb l’ambaixada de Zimbàbue a Sud-àfrica per fer donacions, va informar la ràdio sud-africana SACB.

La ministra sud-africana de Relacions Internacionals, Lindiwe Sisulu, va fer una crida a oenagés, empreses i particulars sud-africans perquè facin donacions en recolzament als damnificats de les inundacions als països veïns, i va indicar que la prioritat és l’ajuda humanitària.