PROCÉS JUDICIAL

Un tribunal malaisi allibera una sospitosa de l'assassinat del germanastre de Kim Jong-un

La fiscalia ha retirat els càrrecs a Siti Aisyah, empresonada durant dos anys

monmartinez47305095 indonesian siti aisyah  accused in the 2017 killing of the n190311110122

monmartinez47305095 indonesian siti aisyah accused in the 2017 killing of the n190311110122 / STRINGER

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

“Soc feliç, no sabia que passaria això, ara només vull veure la meva família”, deia amb un rotund somriure Siti Aisyah a l’ambaixada indonèsia de Kuala Lumpur. Un tribunal malaisi acabava de retirar-li els càrrecs perl’assassinat del germanastre del líder nord-coreà. Aisyah volarà aquesta nit a casa seva després de dos anys empresonada per un crim que va ressuscitar les trames de la guerra freda.

La decisió del tribunal de Shah Alam va ser sorprenent, perquè aquest dilluns només estava planejat que declarés Doan Thi Huong, l’altra acusada. La fiscalia va retirar els càrrecs i el tribunal la va deixar en llibertat. Es desconeix per què ha passat de descriure durant mesos les dues joves com a mataharis a comprar la versió que van ser enganyades per agents nord-coreans.

El Govern d’Indonèsia ha pressionat per l’alliberament d’Aisyah, que hauria anat a la forca si hagués sigut declarada culpable. “Va ser induïda a creure que actuava per a un programa de televisió, per tant no coneixia les raons veritables de la seva interpretació i no tenia intenció de matar Kim Jong-nam", assenyalava l’escrit de Djakarta remès a la fiscalia.

Segona acusada

El Tribunal Suprem ha retirat els càrrecs contra Aisyah i ha aclarit que no equival a una absolució, i per això podria reprendre les investigacions si sortissin noves proves. La fiscalia, no obstant, ha comunicat que no ho té previst. El judici es reprendrà dijous amb la declaració de la segona acusada, que va plorar quan la seva companya de dissorts va ser alliberada. Els seus advocats van dir que sol·licitarien un ajornament.

Les seves defenses sempre han al·legat que Malàisia pretenia acarnissar-se amb les dues noies per tapar el seu fracàs en la detenció dels veritables culpables. Al·ludeixen als quatre ciutadans nord-coreans que van reclutar les acusades, van veure l’enverinament des de l’aeroport i van sortir del país en vols immediats.

El judici pretén resoldre l’enigma: ¿són un parell d’infelices enganyades o superagents versades en el maneig de poderosos verins? Les imatges del circuit tancat de l’aeroport de Kuala Lumpur les va mostrar aquell matí de febrer del 2017 acostant-se per darrere de la víctima, ruixant-li la cara amb un esprai i fregant-se-la amb un drap. Kim Jong-nam va morir trenta minuts després entre convulsions terribles, i l’autòpsia va revelar traces de l’agent XV, considerat una arma de destrucció massiva. Totes dues es van dirigir immediatament cap als lavabos per rentar-se les mans, cosa que va apuntalar la versió de la fiscalia que sabien el que feien.

Siti Aisyah, de 27 anys i amb un fill petit, va ser detinguda junt amb el seu nòvio malaisi. Va treballar a la humil sastreria del seu exmarit abans de partir cap a Malàisia a la recerca d’oportunitats. Allà treballava en un negoci de massatges. En la vigília de l’assassinat no semblava estar gaire concentrada en la seva delicada missió imminent. Va estar celebrant amb amics en un bar el seu aniversari. Va dir a la policia haver cobrat l’equivalent a 85 euros per la seva col·laboració en el presumpte programa televisiu i creure que aquell líquid era loció infantil.

Notícies relacionades

Doan Thi Huong, de 30 anys, va ser capturada dos dies després a la mateixa terminal. Huong, filla d’un agricultor, va deixar el seu país als 18 anys. A Malàisia va treballar en el sector de l’entreteniment. Algunes fotos la mostren com a hostessa en biquini en fires de motor i anys enrere va intentar entrar en la versió nacional d’‘Operación Triunfo’.

La víctima era el més gran dels tres fills de l’anterior dictador, Kim Jong-il, i favorit en les apostes successòries fins que un viatge a Tòquio el 2001 va deshonrar el seu pare i el seu país. Va disfrutar d’un exili daurat escampant fortunes als casinos de Macau fins que va perdre el favor de Pyongyang al criticar Kim Jong-un i vaticinar l’immediat col·lapse del règim. Kim Jong-nam se sabia a la diana i va demanar clemència per carta al tirà nord-coreà. Va morir a l’aeroport de Kuala Lumpur quan tornava a la Xina, amb 120.000 dòlars en metàl·lic i després d’haver-se reunit amb un ciutadà nord-americà.