CITA ELECTORAL A ITÀLIA

La ultradretana Lliga s'imposa a l'M5S a les regionals d'Abruzzo

La cita electoral mesura les forces en el si de la coalició del Govern italià

undefined46181769 rome  italy   08 12 2018   italian deputy premier and interi181227174911

undefined46181769 rome italy 08 12 2018 italian deputy premier and interi181227174911 / GIUSEPPE LAMI

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ultradretana Lliga de Matteo Salvini va obtenir una clara victòria diumenge en les eleccions regionals Abruzzo (al centre d’Itàlia) en el que es pot considerar una prova abans de les eleccions europees de la pròxima primavera.

La Lliga, que governa el país en coalició amb el Moviment Cinc Estrelles (M5S, antisistema) però que va fer campanya contra ells a Abruzzo (centre), va obtenir tota sola el 28% dels vots, el doble del seu resultat en les eleccions legislatives del març del 2018, va informar el Ministeri de l’Interior.

En contrast, l’M5S, el primer partit a Itàlia en les últimes eleccions amb un 32%, només en va obtenir el 19%, darrere de l’oposició del centreesquerra (31%). L’M5S ha anat perdent força des de la formació del primer Govern populista en un país fundador de la UE al juny. Regularment cedeix terreny a la Lliga amb la qual va firmar un "contracte governamental" després de les eleccions legislatives. No obstant, els dos partits van decidir mantenir la seva independència per a altres eleccions i la Lliga es va aliar diumenge, com al març, amb Forza Italia de Silvio Berlusconi, malgrat que està a l’oposició.

Notícies relacionades

Aquesta coalició de dretes, que també inclou un altre petit partit d’extrema dreta, Fratelli d’Italia (Germans d’Itàlia), va guanyar el 48% dels vots diumenge. Aquesta votació de diumenge es va considerar una prova  de l’equilibri de poder dins de la coalició. Amb aquest èxit, si es confirmés en les eleccions europees, Matteo Salvini es podria veure temptat de separar-se del seu aliat M5S i pressionar per unes noves eleccions, segons els comentaristes.