UN DIVORCI COMPLICAT

Barnier: «Alguna cosa s'ha de moure a Londres"

El negociador en cap de la UE exhorta el Govern britànic a aclarir les seves "alternatives" per desbloquejar el 'brexit'

La primera ministra britànica, Theresa May, informarà aquest dimarts a la Cambra dels Comuns dels progressos

zentauroepp46567526 european union s chief brexit negotiator michel barnier gest190116101746

zentauroepp46567526 european union s chief brexit negotiator michel barnier gest190116101746 / FREDERICK FLORIN

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El negociador en cap de la UE per al‘brexit’,  Michel Barnier, no desaprofita cap de les seves intervencions públiques per recordar el que sembla obvi a aquest costat del Canal de la Mànega: que la decisió del Regne Unit de sortir del club va ser del poble britànic, que la data del 29 de març la va fixar la mateixa Theresa May a l’activar el procés de sortida i que és a Londres on han d’aclarir d’una vegada per sempre què volen. Aquest dilluns, coincidint amb la visita a Brussel·les del negociador britànic Stephen Barkley, ho ha tornat a repetir alt i clar.

“Necessitem que alguna cosa es mogui del costat britànic”, va avisar hores abans de reunir-se amb Barkley a la residència l’ambaixador britànic. “La claredat ha de venir de Londres”, ha afegit. Es tracta de la primera vegada que els dos polítics es reuneixen per parlar del ‘brexit’. Les converses van quedar suspeses quan Brussel·les i Londres van donar per tancades les negociacions, després de pactarl’acord de retirada i la declaració política sobre la futura relació que els Vint-i-set van aprovar el 25 de novembre, i des d’aleshores no han tornat a asseure’s a la mateixa taula.

Poc temps

La decisió de reactivar els contactes la van prendre dijous passat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i la primera ministra britànica, Theresa May, que, segons ha explicat Barnier, els va assegurar la seva intenció de continuar treballant per aconseguir un acord abans que expiri el termini, el 29 de març. “Encara no hi som i el temps que queda és extremament curt”, ha tornat a alertar Barnier des de Luxemburg, on s’ha desplaçat aquest dilluns per fer balanç de l’estat del ‘brexit’ amb el primer ministre Xavier Bettel i el Parlament luxemburguès.

Quan falten menys de 50 dies per a la data límit, l’objectiu de la Unió Europea continua sent “trobar una solució” que respecti les directrius del Consell Europeu i que alhora pugui ser recolzada per una majoria estable a la Cambra dels comuns, que el 15 de gener passat va tombar l’acord de divorci tancat entre Londres i Brussel·les després de 18 mesos de negociacions. “El nostre objectiu és garantir una sortida ordenada i construir una col·laboració ambiciosa”, ha recordat disposat a retocar la declaració política però preparat per a tots els escenaris.

“No, no i no”

Fins ara, no obstant, “el resum dels ‘brexiters’ és: no, no, no”, ha dit Bettel criticant la falta d’“alternatives” ofertes pel costat britànic i fastiguejat amb missatges que responsabilitzen la UE de la situació. “El brexit no és la nostra elecció, sinó dels britànics. Mai hem impulsat el 'brexit', mai hem demanat un 'brexit'. Ha sigut l’elecció del Govern britànic organitzar un referèndum, respectem l’elecció. No poden dir que la responsabilitat és de la UE. La responsabilitat va començar a Londres i encara està a Londres. Trobar un acord està del costat britànic”, ha insistit.

Notícies relacionades

Aquest dimarts la primera ministra britànica compareixerà de nou davant de la Cambra dels Comuns per fer balanç de la situació. Ho farà un dia abans del previst i només unes hores després de la trobada entre Barkley i Barnier, que ha de rellançar les converses. Arran d’això, el negociador en cap europeu ha qualificat aquest dilluns d’“interessant” la carta remesa pel líder laborista britànic, Jeremy Corbyn, a May, tant “en el to” com “en el contingut”.

La política comercial

Corbyn, segons Barnier, sempre s’ha mostrat favorable a “una veritableunió duanera”, tal com proposa en la missiva, tot i que des de l’oficina de May han rebutjat la idea perquè impediria al Regne Unit negociar els seus propisacords comercials. “No estem considerant les propostes duaneres de Corbyn. No considerem cap proposta per continuar a la unió duanera. Hem de tenir la nostra pròpia i independent política comercial”, han avisat des de Downing Street. El temps s’acaba i a Brussel·les no tenen indicacions que May vulgui retardar el ‘brexit’ més enllà del 29 de març.