CRISI POLÍTICA AL REGNE UNIT

May busca una alternativa nova que permeti reobrir l'acord del 'brexit'

La primera ministra viatjarà a Brussel·les a finals d'aquesta setmana per parlar amb els representants de la UE

zentauroepp46483390 britain s prime minister theresa may  centre  speaks  during190109184544

zentauroepp46483390 britain s prime minister theresa may centre speaks during190109184544 / Jessica Taylor

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May visitarà aquest dimarts Irlanda del Nord per pronunciar un altre discurs sobre el ‘brexit’ i confirmar, una vegada més, el compromís del Govern d’evitar una frontera dura quan el Regne Unit deixi la Unió Europea. Fins ara, la primera ministra no ha aconseguit que els unionistes nord-irlandesos acceptin l’acord que firmarà amb els Vint-i-set, en què s’inclou una salvaguarda sobre l’assumpte fronterer. May, segons van anunciar els seus portaveus, té la intenció de viatjar a Brussel·les a finals d’aquesta setmana per parlar amb els representants de la UE i oferir-los alguna alternativa nova, de moment inexistent, que desbloquegi el ‘brexit’.

No s’entreveu una solució a l’horitzó. Mentrestant, el 29 de març, el dia oficial de la sortida, que May manté, s’acosta. Entre els diputats de tots els partits de la Cambra dels Comuns se sospita que May està deixant passar el temps per forçar a última hora el recolzament al seu pla i evitar la catàstrofe d’una sortida per força. Una estratègia perillosa perquè sobre la salvaguarda, ni Brussel·les, ni els rebels conservadors semblen disposats a cedir.   

Tecnologia i més cooperació 

Dilluns, el ministre per al ‘brexit’, Stephen Barclay, va començar a Londres el que seran tres dies de discussions entre els diputats conservadors i els funcionaris de la Hisenda britànica (HMRC) per buscar alternatives al problema de la frontera. La fórmula presentada per parlamentaris ‘tory’ a favor i en contra de la sortida és l’anomenat ‘Malthouse Compromise’, que proposa la retirada d’aquesta garantia a Irlanda del Nord a canvi de l’extensió del període de transició fins a finals del 2021 (un any més del previst fins ara), per tal d’aconseguir un acord comercial amb la UE durant aquest temps.

El grup defensa que l’ús de la tecnologia i una cooperació més gran evitaria els controls de la demarcació que separa el territori britànic de la República d’Irlanda. Els rebels més convençuts, com ara Jacob Rees-Mogg, que presideix l’European Research Group a favor de la sortida, va admetre que es podria “empassar amb certa repugnància” l’acord de May, si la salvaguarda és substituïda pel ‘Malthouse Compromise’, tot i que seria “molt feliç” de deixar la UE sense acord.   

Molt frustrant

La proposta no és nova i les reunions de Barclay es contemplen amb escepticisme a Westminster. El mateix grup de diputats ja es va reunir la setmana passada a Downing Street, sense fer progressos. El primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar, va qualificar de “molt frustrant” que el Govern britànic “hagi retornat a la idea de la tecnologia”, que durant mesos ja s’ha examinat exhaustivament, per acabar sent rebutjada.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el titular irlandès de Finances, Paschal Donohoe, va assenyalar que l’Executiu a Dublín s’ha resistit als intents del Govern britànic d’entaular relacions bilaterals sobre aquest mètode a la frontera. Donohoe va desmentir el ministre d’Interior britànic, Sajid Javid, que diumenge va assegurar que ja existia una tecnologia capaç de solucionar el problema fronterer. “Si algú l’hi ha ensenyat, crec que ens encantaria veure-la. No en tinc cap prova”, el va desafiar Donohoe.

Evitar la incertesa 

Des del Japó, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va demanar al Regne Unit i a la UE que fessin gal·la de “creativitat” i “bona voluntat” a les futures discussions sobre el ‘brexit’. Però Merkel va remarcar que l’acord de sortida no és negociable. “Cal fer tot el necessari per evitar un ‘brexit’ sense acord, que augmentaria la incertesa”, va declarar, però pel que fa al pacte ja firmat no el volem reobrir i “als nostres plans no està fer-ho”.