acord a washington

Trump es rendeix 35 dies després i posa fi al tancament del Govern

El president dels EUA accepta un pla del Senat per finançar les institucions durant les pròximes tres setmanes

zentauroepp46703940 epa1126  washington  estados unidos   25 01 2019   el presid190125210949

zentauroepp46703940 epa1126 washington estados unidos 25 01 2019 el presid190125210949 / MICHAEL REYNOLDS

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump ha claudicat 35 dies després. El president dels Estats Units ha anunciat aquest divendres el seu recolzament a un pla per finançar temporalment al Govern i acabar amb el tancament parcial de les agències federals, el més llarg en la història del país, una desastrosa barrabassada que ha pertorbant la vida de milions de nord-americans. L’acord pactat al Senat contempla una resolució per finançar les institucions durant les pròximes tres setmanes, una mesura que servirà per donar un respir als 800.000 funcionaris que ja han perdut dues nòmines, mentre continua la batalla política sobre el Mur a la frontera. El vistiplau de Trump arriba enmig d’un monumental caos als aeroports de la costa est, on s’acumulen els retards per la falta de controladors aeris.

El president ha agraït alsfuncionaris  la seva paciència, a qui ha definit com “gent fantàstica i increïbles patriotes”,però no ha tingut objeccions a mentir sobre l’actitud que han demostrat durant el tancament. “No només no us heu queixat, sinó que molts m’heu demanat que mantingués el tancament fins a aconseguir els fons per al Mur”. La realitat és, però, completament diferent. Els funcionaris han protestat i s’han manifestat en diverses ocasions, alhora que nombroses agències s’alçaven en peu de guerra per denunciar la situació creada per la falta de personal i fons. Des del’FBI, a la Guarda Costanera, passant per la Guàrdia Fronterera o la seguretat aeroportuària, precisament aquelles on més suport se li pressuposa al president. 

Falta de respecte

Notícies relacionades

Els seus representants han alertat en els últims dies dels riscos que el tancament ha generat per a la seguretat del país i han denunciat la falta de respecte cap al seu treball per part de la classe política. “Estic més enfadat del que he estat en molt temps”,ha dit el director de l’FBI, Christopher Wray. La seva agència s’ha quedat sense diners per a gasolina i pneumàtics, no pot pagar informants i s’ha vist obligada a posar en pausa investigacions antiterroristes o de trànsit de nens per falta de personal. 

Aquests problemes han arribat a paralitzar temporalment les sortides a l’aeroport novaiorquès de Newark, afectat com tants altres per les baixes de milers de controladors aeris i agents de seguretat encarregats de supervisar les zones d’embarcament. A tota la cornisa atlàntica els retards en els vols són la norma, un fet que sens dubte ha servit per doblegar el maximalisme de Trump. Però hi ha altres factors. Gairebé el 60% dels nord-americans culpa el president del tancament, segons l’última enquesta de ‘The Washington Post’, i a l’anunciar avui mateix l’acord aconsegueix canviar el curs de la conversa, centrada aquest divendres en l’arrest de Roger Stone, un dels seus més estrets col·laboradors durant les presidencials del 2016.