Conflictes armats

Un grup lligat a Al-Qaida mata 10 cascos blaus a Mali

Les víctimes mortals són txadians, i els assaltants afirmen que l'atac és una resposta a la visita del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, al Txad

dfdfdf

dfdfdf

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Deu cascos blaus txadians van morir aquest diumenge i almenys 25 van resultar ferits en un atac terrorista al nord de Mali, segons les últimes xifres de l’ONU. En el seu primer balanç provisional, la Missió de l’ONU a Mali (Minusma) havia informat de vuit morts i de diversos ferits. El grup armat Nisrat al-Islam Muslimeen, lligat a Al-Qaida, ha reivindicat l’assalt, i ha dit que és com a resposta a la reactivació de les relacions entre Israel i el Txad. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va fer un visita llampec aquest dissabte a N’Djamena, on es va entrevistar amb el president txadià Idriss Déby.

A través del seu portaveu, el cap de les Nacions Unides, António Guterres, ha condemnat contundentment l’atac dut a terme contra una base de la Minusma i ha traslladat les seves condolences al Govern del Txad i a les famílies i éssers estimats dels morts.

Els membres del Consell de Seguretat han emès un comunicat de rebuig enèrgic a l’atemptat i ha comminat el Govern de Mali a obrir una investigació per portar els responsables davant la justícia, ja que considera que els atacs contra el personal de manteniment de la pau poden constituir crims de guerra en virtut del dret internacional.

A més, Guterres ha fet una crida a les autoritats malianes i als grups armats que van firmar la pau amb el Govern a treballar per identificar els responsables perquè puguin ser portats davant de la Justícia com més aviat millor. El secretari general de l’ONU ha recordat que els atacs contra cascos blaus de l’organització poden constituir crims de guerra sota la legislació internacional i ha deixat clar que aquest tipus d’accions no faran que les Nacions Unides redueixin els seus esforços per estabilitzar Mali.

"Atac complex"

Segons la Minusma, l’atemptat contra la seva base a Aguelhok va ser un "atac complex" dut a terme per nombrosos terroristes arribats per sorpresa a bord de diversos vehicles armats.

Guterres ha explicat que els cascos blaus van respondre amb fermesa i van matar alguns dels atacants.

Notícies relacionades

De totes les missions de pau de l’ONU al món, la Minusma és la més mortífera des de la seva creació el 2012: el 2017 el nombre de morts va ser de 21 cascos blaus.

A més de la Minusma, els diferents grups terroristes a Mali ataquen amb freqüència les forces armades del seu país, i tot això se superposa amb creixents conflictes armats entre grups per tensions ètniques o pel control de la terra.