RUSIAGATE

Els demòcrates prometen investigar una informació que Trump va ordenar a Cohen mentir al Congrés

Segons 'Buzzfeed' el president va instar el seu advocat a mentir sobre els seus tractes amb Rússia

zentauroepp44437590 180725085002

zentauroepp44437590 180725085002

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

En l’agitada escala Richter de la política nord-americana des que Donald Trump va arribar a la presidència hi ha hagut nombrosos terratrèmols. El que s’ha iniciat en les últimes hores podria acabar entre els més potents. Dijous a la nit la web Buzzfeed va penjar una explosiva notícia segons la qual el president va dirigir personalment el seu advocat personal, Michael Cohen, a mentir al Congrés sobre les negociacions per construir una Torre Trump a Moscou. Si es confirma seria el primer exemple concret que provaria que el president ha instat a cometre perjuri sobre els seus tractes amb Rússia. I els demòcrates, que controlen la Cambra baixa del Congrés, immediatament han promès investigar un cas que confirmaria l’obstrucció a la justícia, causa per iniciar un impeachment.

Cohen, imputat en la investigació del Rusiagate que dirigeix el fiscal especial Robert Mueller i en un altre cas federal, es va declarar al novembre culpable de tots els càrrecs en contra seu, incloent el d’haver mentit al Congrés, davant del qual va testificar que les negociacions sobre el projecte immobiliari de Trump a Moscou van acabar el gener del 2016 quan en realitat van prosseguir fins al juny. Al desembre va ser sentenciat a tres anys de presó, en la qual entra al març. Abans, el 7 de febrer, torna a testificar davant delCongrés, sota jurament.

El que Buzzfeed ha revelat, citant com a fonts“dos agents federals involucrats en una investigació de l’assumpte”, és que Cohen va confirmar a l’oficina de Mueller que Trump el va instar personalment a mentir. Segons la web, l’equip de Mueller ja sabia abans d’interrogar l’advocat de la responsabilitat del president “a través d’entrevistes amb múltiples testimonis de l’Organització Trump, correus electrònics interns de la companyia, missatges de text i altres documents”.

Resposta demòcrata

Notícies relacionades

Des de la Cambra baixa els demòcrates han promès investigar i, en paraules del president del Comitè Judicial, Jerrold Nadler, “arribar al fons de l’assumpte”. El president del Comitè d’Intel·ligència, Adam Schiff, ha reconegut que “les acusacions poden demostrar-se infundades” però també ha dit que “si són certes constituiran tant la instigació de perjuri com obstrucció de la justícia”.Schiff ha anunciat que el seu comitè “ja està treballant per assegurar-se declaracions addicionals de testimonis i documents relacionats amb les negociacions sobre la Torre Trump Moscou”.

Ni Trump ni la Casa Blanca han desmentit directament la informació però el seu entorn s’ha llançat a una campanya per desacreditar Buzzfeed i el president ha utilitzat Twitter per qüestionar la credibilitat de Cohen. Trump ha suggerit que el seu antic home de confiança  “menteixi per reduir la seva condemna de presó”.