PLE A ESTRASBURG

La UE adverteix que el risc d'un 'brexit' caòtic és més evident que mai

El negociador en cap europeu insisteix que l'acord és el millor possible i el resultat de les línies vermelles de Londres

Michel Barnier anuncia la seva intenció de redoblar els preparatius per preparar-se per un escenari de no acord

zentauroepp46567526 european union s chief brexit negotiator michel barnier gest190116101746

zentauroepp46567526 european union s chief brexit negotiator michel barnier gest190116101746 / FREDERICK FLORIN

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La Unió Europea accelera els preparatius i es posa ja en elpitjor dels escenaris possibles. L’aclaparador resultat del vot a Londres no ha sorprès ningú però ha servit per constatar que el descarrilament del 'brexit' és més possible que maidescarrilament del 'brexit'. “Estem a 16 de gener, 10 setmanes abans del moment que ha escollit el Govern britànic per convertir-se en una país tercer (29 de març del 2019). Avui, quan falten 10 setmanes, el risc d’un no acord no ha sigut mai tan evident ni ha sigut tan present. La nostra determinació és evitar aquest escenari. Per això redoblarem els nostres esforços per estar preparats”, ha anunciat el negociador en cap de la UE per al ‘brexit’, Michel Barnier.

Ha sigut durant un debat d’urgència organitzat pelParlament Europeu per valorar el rebuig a Westminster del’acord de retirada pactat entre la Unió Europea i el Regne Unit. Un text de gairebé 600 pàgines, resultat d’un compromís entre Londres i Brussel·les i que continua sent “el millor compromís possible”, ha reiterat Barnier, decebut amb el revés sofert al Parlament britànic.

"El vot d’ahir ha demostrat que les condicions polítiques per a la ratificació encara no hi són, a Londres. Lamentem profundament el resultat i evidentment aquest lament té a veure amb aquest treball tan intensiu que hem fet durant dos anys amb el Govern del Regne Unit sobre la base de les línies vermelles del Regne Unit", ha afegit. El problema, ha apuntat Barnier, és que el rebuig es deu a motivacions “molt diferents i contradictòries” i que no hi ha “una majoria positiva” per definir “un projecte alternatiu” a l’acord que hi ha sobre la taula.

Garantir una sortida ordenada

Notícies relacionades

En aquest sentit, són els britànics els que hauran d’avaluar les conseqüències del vot i indicar com volen procedir per garantir que el 29 de març hi haurà una sortida ordenada. “Mentre no es trobi una sortida a aquest impàs polític, mentre no es prevegi una sortida avalada per una majoria no podrem avançar. Per això les pròximes etapes les ha d’indicar clarament el Govern britànic”, ha avisat.

Mentre a Londres s’aclareixen, el negociador en cap europeu ha advertit que la seva prioritat més absoluta en les pròximes setmanes continuarà sent aconseguir “un ‘brexit’ ordenat”, tot i que reconeix que a hores d’ara “no podem excloure cap escenari” i molt menys el que sempre han volgut evitar. “Fa mesos que estem fent preparatius” i “hem de treballar a marxes forçades”, però “és el Govern britànic el que ha d’aclarir com procedirà perquè es produeixi una sortida ordenada”.