Militars prenen la ràdio estatal del Gabon en un intent de cop d'Estat

Fonts del Govern asseguren que la situació està sota control

9b5b6e5a-6756-44a6-800b-b8310f3ef0d6-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un grup de militars ha pres la ràdio estatal del Gabon per anunciar l’establiment d’un "consell nacional de la restauració" a fi de "salvar del caos" el país africà, en un aparent intent de cop d’Estat. No obstant, poc després, fonts del Govern han assegurat que la situació està sota control i que els colpistes han sigut detinguts.

"És hora de prendre el nostre destí a les nostres mans, ha arribat l’hora del dia tan esperat. Aquell dia en què l’Exèrcit va decidir posar-se del costat del seu poble per salvar el Gabon del caos", ha declarat el tinent Kelly Ondo Obiang. Mentre Ondo Obiang llegia aquest discurs, mitjans locals van indicar que es van sentir trets a Libreville, capital del petit país petrolier.

L’intent colpista es produeix una setmana després que el cap d’Estat, Ali Bongo Ondimba, pronunciés un discurs dirigit a la nació el 31 de desembre des de Rabat, on es recupera d’una malaltia que l’ha mantingut allunyat de la presidència des de l’octubre passat.

Aquest discurs d’Any Nou "va reforçar els dubtes" sobre la capacitat d’Ali Bongo  per continuar en el poder "a l’escenificar un pacient sense moltes de les seves facultats físiques i mentals", va explicar l’esmentat militar, que es va presentar com a comandant adjunt de la Guàrdia Republicana i president del Moviment de la Joventut Patriòtica de les Forces de Defensa i Defensa del Gabon.

"Salvar la democràcia"

Per això, aquest grup de soldats ha animat els joves gabonesos a unir-se a la denominada Operació Dignitat, i els ha demanat reunir armes i municions, així com prendre per la força els mitjans de transport i aeroports per "salvar la democràcia en perill i preservar la integritat del territori nacional".

Bongo va ser ingressat en un hospital de Riad el 24 d’octubre pel que la presidència del Gabon va descriure com a "fatiga severa". No obstant, l’escassetat de notícies oficials sobre el seu estat va desencadenar especulacions sobre la seva salut i, fins i tot, alguns mitjans de comunicació, com el canal privat de televisió camerunès Vision 4, van arribar a especular sobre la seva mort. Altres mitjans van assegurar, citant fonts oficials, que Bongo va patir una apoplexia.

A finals de novembre, el president va viatjar al Marroc, on va rebre el suport del rei Mohamed VI, per continuar a Rabat el seu procés de recuperació. El silenci oficial i la seva prolongada absència del país africà van animar l’oposició a criticar amb duresa el "buit de poder" existent.

Per això, el 14 de novembre el Tribunal Constitucional va esmenar la Carta Magna a fi que el vicepresident del Gabon, Pierre Claver Maganga Moussavou, pogués presidir el Gabinet de ministres en absència de Bongo

Notícies relacionades

Fill d’Omar Bongo, president de la petita nació petroliera de la costa oest de l’Àfrica Central durant més de quatre dècades (1967-2009), Ali Bongo va succeir el seu pare el 2009. El 2016, va ser reelegit en uns comicis molt ajustats, resultat que va causar una revolta social en la qual van morir diverses persones i unes mil van ser detingudes.

El seu principal rival, Jean Ping, expresident de la Comissió de la Unió Africana (UA), el va acusar de frau, i fins i tot, la Unió Europea (UE) va qüestionar la legitimitat del procés electoral i va denunciar irregularitats.

Temes:

Gabon Àfrica