REGNE ULTRACONSERVADOR

Així viuen les dones a l'Aràbia Saudita

Les dones necessiten el permís de l'home per a les decisions més quotidianes

zentauroepp33651024 mujeres saudis190107132035

zentauroepp33651024 mujeres saudis190107132035 / FAHAD SHADEED

2
Es llegeix en minuts
France Press

El cas de la jove saudita de 18 anys que ha renunciat a l’islam i s’ha atrinxerat a Tailàndia per no ser deportada al seu país torna a evidenciar la situació en què es troben les dones al regne ultraconservador.

Les dones saudites continuen tenint molt minvats els seus drets, malgrat les reformes fetes l’any passat que van permetre, entre altres coses, que puguin conduir. El país no ha deixat enrere el sistema de tutela pel quall’home és el guardià de la dona. La tutela, que deixa la vida de les dones en mans masculines, s’exerceix, bàsicament, en cinc àmbits.

Educació

Les dones han d’obtenirl’autorització  del seu pare, el seu germà, el seu marit o qualsevol altre tutor per rebre una educació tant a l’interior del país com a l’estranger. L’11 de juliol del 2017, el Ministeri d’Educació va anunciar la incorporació de la classe d’educació física dins de les escoles femenines "en el marc del respecte a la llei islàmica". No es va precisar, no obstant, si per assistir a aquesta matèria, les estudiants necessitaven el consentiment del tutor.

Malgrat les reticències dels sectors més conservadors, el Govern encoratja les seves dones a formar-se. El país compta amb nombroses universitats per a dones.

Ocupació

Les restriccions que viuen les dones a l’hora de buscar feina, històricament sotmès al sistema de tutela, s’han flexibilitzat els últims anys des que l’Aràbia Saudita ha començat a aplicar les reformes econòmiques per deslliurar-se de la seva dependència total del petroli. El pla batejat com a 'Vision 2030' afavorit pel príncep Mohamed bin Salman, nomenat hereu del tron el juny del 2017, contempla passar del 22% de dones actives al 30% el 2030.

El rei Salman, pare de l’hereu, ha firmat decrets autoritzant les dones a obtenir permís per crear empreses. Ara ja estan autoritzades a incorporar-se a les forces policials.

Mobilitat

Les dones saudites han necessitat sempre el permís d’un home de la seva família per renovar el passaport i abandonar el país. El gran canvi, en l’àmbit de la mobilitat, el van viure el 24 de juny del 2018, quan van agafar el volant per primera vegada en la història del regne. Però es produeix la circumstància que, en paral·lel a l’obertura, diverses defensores dels drets de la dona van ser arrestades i empresonades per conduir.

Matrimoni i divorci

Les dones de qualsevol edat no es poden casar sense el consentiment del seu tutor masculí. En el tema del divorci, els homes poden separar-se sense el consentiment de la seva dona. Els tribunals han resolt recentment que les dones siguin informades oficialment dels divorcis per evitar que les seves parelles el duguin a terme en secret.

Espai públic

Notícies relacionades

El gener del 2018, les dones van ser admeses per primera vegada a la pràctica d’algunes disciplines esportives.

La famosa policia religiosa, encarregada de vetllar pel respecte a un codi d’indumentària, ha vist rebaixats els seus poders. El codi impedeix a les dones ser en llocs públics amb els cabells sense cobrir i les ungles pintades. Però a la capital, Riad, ja és possible veure casos de dones sense vel.