PERFIL

¿Qui és Michelle Bolsonaro?

La primera dama brasilera es va adreçar als conciutadans en la llengua de signes durant la presa de possessió del seu marit com a president

zentauroepp46404194 michele bolsonaro190102084502

zentauroepp46404194 michele bolsonaro190102084502 / EVARISTO SA

3
Es llegeix en minuts
Nayara Batschke (Efe)

Discreta i de fortes conviccions religioses, la primera dama del Brasil, Michelle Bolsonaro, s’ha mantingut sempre en un segon pla, però està disposada a atendre "el màxim nombre possible" de programes socials del Govern que des d’ahir dimarts comanda el seu marit, el president Jair Bolsonaro.

Amb poques aparicions públiques, fins i tot durant la campanya electoral, Michelle de Paula Firmo Reinaldo, de 38 anys, s’ha mantingut allunyada de la línia de front de la política i comparteix el seu temps entre la cura de les dues filles i les tasques socials que realitza a l’església evangèlica que freqüenta.

Els amics pròxims de la família Bolsonaro asseguren que la "humilitat" i la seva "vocació" per "estendre la mà al proïsme" sempre han format part del dia a dia de la tercera dona de l’ara cap d’Estat, que va començar com a venedora en un supermercat a la perifèria de la capital federal, Brasília.

"Crida" de la religió

Va ser en aquesta empobrida ciutat on Michelle va sentir la "crida" per dedicar-se a projectes socials i es va convertir en una assídua assistent als cultes d’una petita església adventista de la regió.

Incentivada per la seva madrastra, la nova primera dama va aprendre la llengua de signes, a la qual va donar gran visibilitat durant la campanya electoral, i es va involucrar en intenses tasques per a la visibilitat i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. De fet, en la presa de possessió, Michelle va utilitzar aquesta llengua per prometre’ls que seran "valorades" durant la gestió del seu marit.

De família humil, va ser la primera dels tres germans a independitzar-se financerament i va aconseguir feina com a venedora en un supermercat i petits serveis en una empresa d’animació de festes infantils.

Secretària al Congrés

Quan tenia 27 anys va fer un pas endavant i va aconseguir una feina al Congrés com a secretària. Allà va conèixer el 2007 el diputat Jair Bolsonaro, 25 anys més gran que ella, i que es convertiria en el seu marit.

L’ultradretà li va oferir una plaça en el seu gabinet personal i, pocs mesos després, els dos van contreure matrimoni. De l’enllaç va néixer la petita Laura, de vuit anys i l’única nena entre els cinc fills de l’excapità.

Durant els 14 mesos en què va actuar com a funcionària de la Cambra baixa, Michelle va veure el seu sou triplicat, tot i que, el 2008, va ser expulsada del càrrec per tractar-se d’un cas de nepotisme en el funcionariat públic.

Casada i fora del món de la política, la primera dama va deixar la seva humil vivenda als afores de Brasília per mudar-se a la residència del seu marit en un barri noble de Rio de Janeiro, on va intensificar les tasques voluntàries a l’església i amb persones amb discapacitat.

Traductora dels cultes

Cada diumenge actua com a traductora dels cultes evangèlics de l’Església Batista Atitude, a la zona oest de la capital de Rio de Janeiro, per a fidels sordmuts.

Notícies relacionades

El pastor evangèlic Silas Malafaia, que va celebrar la unió de la parella, va definir la primera dama com una dona "simple, pudorosa" i a qui li agrada "treballar entre bastidors". No obstant, tant Malafaia com el cercle íntim de la família Bolsonaro garanteix que Michelle és una dona "forta", "sensible", amb "grans virtuts" i de "pols ferm" quan es tracta de l’educació de la petita Laura i de Leticia, la seva primera filla, de 16 anys i fruit d’una relació anterior.

Michelle va assenyalar que es mantindrà a l’ombra del seu marit, però que buscarà participar en el "màxim nombre possible de programes socials", com ja van fer algunes de les seves antecessores, com Ruth Cardoso, dona de Fernando Henrique Cardoso, o Sarah Kubitschek, dona de Juscelino Kubitschek, responsable del trasllat de la capital federal del país de Rio de Janeiro a Brasília.