BALANÇ ANUAL DEL GABINET

El Govern italià justifica el seu "populisme" per ser "a prop dels ciutadans"

Conte nega que els remodelats pressupostos del 2019 siguin una imposició de la Comissió Europea

zentauroepp46371995 epa6145  roma  italia   28 12 2018   el primer ministro ital181228163506

zentauroepp46371995 epa6145 roma italia 28 12 2018 el primer ministro ital181228163506 / RICCARDO ANTIMIANI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha defensat la "naturalesa populista" del seu Govern, perquè "sap ser a prop dels ciutadans", durant la tradicional roda de premsa de final de l’any. Conte, que des del 31 de maig encapçala el Govern per la coalició formada per l’antisistema Moviment 5 Estrelles i la ultradretana Lliga, ha fet dels sis mesos del seu "Govern del canvi".  Així mateix, ha aprofitat per negar amb rotunditat que els pressupostos definitius hagin sigut una imposició de la Comissió Europea, que havia tombat els comptes presentats inicialment per l’Executiu de Roma.

"Reivindico la naturalesa populista d’aquest Govern perquè sap estar a prop dels ciutadans", va afirmar en la roda de premsa, que ha durat prop de tres hores. El fins fa mig any anònim advocat ha destacat que l’experiència del seu Govern és "absolutament innovadora i un canvi total en la política italiana" i que el seu "no és un Executiu dels lobbys" i ha aconseguit "reduir la fractura entre la classe política i la ciutadania".

Conte també ha allunyat els rumors de divergències entre els dos socis governamentals i ha assegurat que "s’ha creat una perfecta amalgama". "Us puc assegurar que s’ha creat una sintonia perfecta i que mai s’ha produït una baralla seriosa en les reunions que hem mantingut", ha agregat. No obstant, no ha descartat que "hi pugui haver alguns canvis" en l’Executiu si fos necessari.

El mandatari ha destacat que "els sondejos després d’aquests mesos donen el Govern com a molt apreciat pels ciutadans i això és per la coherència que s’ha demostrat". Així mateix, ha mantingut que no farà campanya per cap de les dues forces que formen el Govern durant les eleccions europees, el maig del 2019, i que la seva experiència en política durarà només els "cinc anys de la legislatura" italiana.

Rebaixa del dèficit

La major part de la roda de premsa ha estat dedicada a l’aprovació ‘in extremis’ per part de la Comissió Europea delspressupostos italians per al 2019, que va evitar un procediment comunitari d’infracció a Itàlia. Aquest nou pressupost reflecteix unarebaixa del dèficit del 2,4% previst al 2,04% del producte interior brut (PIB) amb un creixement de l’1% el 2019, unes correccions que van obtenir llum verda el 19 de desembre passat per part de la CE.

Conte ha garantit que "els pressupostos s’han escrit a Itàlia". "Brussel·les només ha suggerit una clàusula de salvaguarda de 2.000 milions, de menor impacte respecte a la més radical que havíem pensat nosaltres", ha asseverat.

Notícies relacionades

El dirigent ha remarcat que els comptes públics de l’Executiu de Roma "reflecteixen els compromisos" adquirits pel seu gabinet alhora que ha qualificat la "renda de ciutadania" inclosa en els comptes de l’Estat com una "mesura de dignitat".

Sobre el creixement rebaixat a l’1%, Conte ha afirmat que Itàlia no es resignarà a una evolució baixa del PIB i que espera "un creixement més robust", a més d’anunciar la formació d’un equip que ajudarà a "retallar les despeses" en l’Administració.