Almenys tres turistes i un guia morts després d'una explosió contra un bus a Egipte

Els morts són tres persones de nacionalitat vietnamita i un guía egipci

zentauroepp46374306 giza181228193054

zentauroepp46374306 giza181228193054 / MOHAMED EL-SHAHED

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys dos turistes han mort avui i 10 persones més han resultat ferides per l’explosió d’una bomba casolana col·locada perquè explotés al pas d’un autobús de turistes a la zona de les piràmides de Gizeh, als afores del Caire, segons va informar el Ministeri de l’Interior d’Egipte.

Les víctimes són tres persones de nacionalitat vietnamita i el guia del grup, i han resultat ferits 10 turistes més, segons un comunicat del ministeri. L’atemptat es produeix justament en un dels períodes de més afluència de visitants al país àrab, una de les destinacions preferides també de molts espanyols que aprofiten les vacances nadalenques per passar uns dies en aquesta destinació.

Relativa calma

Colpejat brutalment també pel terrorisme islàmic, Egipte portava ara un relatiu període de certa calma, la qual cosa lentament havia propiciat la tornada de turistes de tot el món. De fet, l’últim atemptat mortal amb víctimes va passar el juliol del 2017, quan un grup gihadista va acabar amb la vida de dos alemanys, que van morir apunyalats. L’atemptat va tenir lloc a Hurghada, en un complex hoteler ubicat al mar Roig.  

L’artefacte explosiu, de fabricació casolana, ha sigut col·locat al costat d’un mur al carrer d’Al Marriotiya, al districte d’Haram, a Gizeh, on es troben les piràmides, i ha explotat a les 18.15 hora local (16.15 GMT) al pas de l’autobús.

Les forces de seguretat s’han desplaçat immediatament a la zona de l’explosió per dur a terme la investigació, ha agregat la nota ministerial.

A Egipte són freqüents els atemptats contra les forces de seguretat i en els últims dos anys també s’han registrat diversos atacs contra civils, en especial de la minoria cristiana copta. El país està en estat d’emergència des de l’abril del 2017, després d’una sèrie d’atemptats terroristes contra esglésies al delta del Nil.

El febrer passat les Forces Armades egípcies van llançar una gran campanya militar contra el grup terrorista Wilayat Sina, la filial egípcia de l’Estat Islàmic (EI), al nord de la península del Sinaí. En aquesta ofensiva han mort almenys 459 presumptes terroristes, segons dades facilitades pels ministeris de Defensa i Interior.

Cristians i turistes, els objectius

Egipte ha combatut els militants islàmics durant anys a la península del Sinaí en una insurgència que ocasionalment s’ha estès a la part continental, i ha colpejat minories cristianes o turistes. No obstant, aquest és el primer atac dirigit a turistes estrangers en gairebé dos anys.

L’atac es produeix quan la vital indústria turística d’Egipte està mostrant signes de recuperació després d’anys d’estancament a causa de l’agitació política i la violència que van seguir un aixecament el 2011 que va enderrocar l’expresident Hosni Mubarak.

Més seguretat

Notícies relacionades

Aquest nou atemptat mortal és probable que inciti les autoritats a reforçar encara més la seguretat al voltant de les esglésies i les instal·lacions associades abans de les celebracions de la vigília de l’Any Nou i les celebracions nadalenques de l’Església Ortodoxa Copta, la denominació dominant entre els 10 milions de cristians d’Egipte.

En els últims dos anys, els atacs de militants contra cristians a Egipte, que generalment es dirigien a esglésies o autobusos que transportaven pelegrins a monestirs remots del desert, han matat més de 100 persones.

Temes:

Egipte