Discutida decisió

El Japó es retira de la comissió que protegeix les balenes

El país, que era membre de la CBI des del 21 d'abril del 1951, reprendrà al juliol la caça comercial d'aquests cetacis

zentauroepp46359523 file photo  workers butcher a baird s beaked whale at wada p181226100724

zentauroepp46359523 file photo workers butcher a baird s beaked whale at wada p181226100724 / Toru Hanai

3
Es llegeix en minuts

El Japó ha decidit retirar-se de la Comissió Balenera Internacional (CBI), un organisme creat fa set dècades per garantir la preservació d’aquests cetacis i evitar la seva caça indiscriminada als oceans. La decisió l’ha anunciat aquest dimecres el ministre portaveu del Govern, Yoshihide Suga, que va dir que a partir del pròxim juliol els baleners japonesos reprendran les seves activitats de caça de balenes amb finalitats comercials a les seves aigües territorials i a la seva zona econòmica exclusiva.

El Japó era membre de la CBI des del 21 d’abril del 1951 i fins ara havia respectat la moratòria en la caça comercial de la balena acordada el 1982, tot i que organitzacions animalistes asseguren que realitzava una caça comercial encoberta.

El comunicat oficial llegit per Suga aquest dimecres en la seva roda de premsa diària diu que l’"evidència científica" indica que "determinades espècies i poblacions de balenes són abundants". "La caça de balenes es durà a terme d’acord amb el dret internacional i dins dels límits de captura calculats d’acord amb el mètode adoptat per la CBI per evitar un impacte negatiu en els recursos cetacis", agrega la nota.

Desacord per la moratòria

El portaveu de l’Executiu de Shinzo Abe ha assenyalat que a partir d’ara el Japó actuarà com a observador al si de l’organització i ha assegurat que el Govern nipó continua compromès en el maneig dels recursos marins d’acord amb dades científiques. Suga ha explicat que la decisió s’ha adoptat després de considerar que "una modificació de la moratòria no s’ha considerat apropiadament".

La retirada del Japó és el resultat d’una sèrie d’amenaces en aquest sentit per part del Govern d’Abe i del poc èxit que ha tingut per convèncer altres integrants a fi de modificar la moratòria en la caça de balenes i permetre una pesca regulada per la CBI.

Malgrat aquesta moratòria, el Japó ha seguit capturant balenes en aigües de l’Oceà Antàrtic i el Pacífic Nord, però suposadament amb finalitats científiques. Aquesta possibilitat està recollida en la Convenció Internacional per a la Regulació de la Caça de Balenes, firmada el 1946, tot i que organitzacions animalistes han acusat el Japó de caçar balenes més enllà de raons científiques.

Discrepàncies entre països

La sortida del Japó de la CBI es coneix després dels enfrontaments entre alguns països per posar fi a la moratòria que va entrar en vigor en la temporada 1985/1986 i les nacions que defensen la seva vigència. L’últim capítol d’aquest xoc va tenir lloc en la reunió feta el mes de setembre al Brasil.

Allà, els membres de la CBI van rebutjar llavors per majoria (41 vots en contra, 27 a favor i 2 abstencions) la proposta del Japó de crear un comitè de caça sostenible, la qual cosa va fer que Tòquio suggerís el seu abandonament del fòrum, ara materialitzat.

Segons informacions prèvies, el Govern nipó estava estudiant que la caça comercial de cetacis a les seves aigües es limités a certes espècies, com la balena minke (rorqual d’aleta blanca), de la qual es calcula que hi ha un nombre d’exemplars relativament abundant.

La CBI està integrada per 89 països i la decisió del Govern nipó segueix altres nacions que anteriorment s’han retirat d’aquesta institució. El Canadà, per exemple, va abandonar aquesta comissió el 1982 per disconformitat amb els mètodes per definir la moratòria i no tenir interessos en la indústria balenera, tot i que aquesta nació va prohibir el 1972 la caça d’aquests cetacis.

La captura de balena està lligada a les tradicions pesqueres nipones i la seva carn, rica en proteïnes, va arribar a formar part dels àpats escolars després de la II Guerra Mundial.

Preocupació entre les oenagés

Notícies relacionades

Després de conèixer la decisió, l’organització animalista Humane Society ha expressat els seus temors que el Japó intenti reclutar altres nacions per abandonar l’organització, la qual cosa pot derivar en una nova onada "de detestable matança comercial de balenes".

"El Japó es converteix ara en una nació balenera pirata que mata aquests leviatans de l’oceà completament fora dels límits del dret internacional", ha denunciat la presidenta de l’organització, Kitty Block.  

Temes:

Japó