EXPLOSIÓ DE GRISU

13 morts en una explosió en una mina txeca

El succés és el pitjor que ha tingut lloc a la zona en els últims 30 anys

tv-efe-aumenta-a-13-el-nmero-de-muertos-en-accidente-minero-en-la-repblica-checa / periodico

1
Es llegeix en minuts

Tretze persones van morir en un accident ocorregut en una mina de carbó a l’est de la República Txeca, que va causar a més prop d’una desena de ferits, un en estat crític.

El sinistre, causat per una explosió de metà a uns 800 metres de profunditat, va tenir lloc a última hora de dijous a la mina CSM, situada a prop de la ciutat de Karviná, a uns 300 quilòmetres a l’est de Praga i a prop de la frontera polonesa. 

Els ferits, entre ells un en estat crític, han sigut traslladats a la Clínica d’Incendis de l’Hospital Universitari d’Ostrava, segons ha precisat un portaveu de l’empresa estatal OKD, a la qual pertany la mina.

800 metres

Dotze de les víctimes són de nacionalitat polonesa i una és txeca. Els ferits estan sent tractats en la unitat de cremats de l’Hospital Universitari d’Ostrava, va precisar un portaveu de l’empresa estatal OKD, propietària de la mina.

L’explosió i el posterior incendi es van produir en una galeria a una profunditat d’uns 800 metres, després que no funcionessin els sistemes de seguretat per alertar sobre la presència de metà abans de l’explosió, que va poder ser causada per una espurna.

En principi, es va donar la xifra de cinc morts i vuit desapareguts, però OKD va assegurar que va caldre abandonar les tasques de rescat per les perilloses condicions a la mina i se’ls ha donat per morts.

Impossible avançar

"Els equips de rescat van reaccionar immediatament després de l’explosió. A mesura que cavàvem a la secció feta malbé, vam trobar-hi molts ferits, així com un miner mort, i vam seguir endavant", va explicar el director d’OKD, Boleslav Kowalczyk.

"Desafortunadament, vam arribar a un punt on era impossible avançar a causa de la intensitat del foc i la falta de visibilitat. No era possible continuar sense posar en perill la vida dels integrants dels equips de rescat", va agregar.

Notícies relacionades

La galeria afectada pel foc ha sigut segellada i els equips de rescat només podran accedir-hi per recuperar la resta dels cossos quan les condicions de seguretat ho permetin. 

El primer ministre txec, Andrej Babis, i el seu homòleg polonès, Mateusz Morawiecki, van visitar la mina divendres i van expressar les seves condolences a les famílies dels morts. Polònia va declarar per a aquest diumenge un dia de dol nacional.