POLÍTICA MIGRATÒRIA

Mèxic acollirà els migrants als EUA mentre es tramiten les seves peticions d'asil

La històrica decisió arriba dos dies després que Washington anunciés 10.600 milions de dòlars en ajuts a Mèxic i Amèrica Central

Trump, pressionat per les crítiques de les seves bases més radicals, amenaça de provocar el tancament del govern si no es finança 'el mur'

immigration asylum seekers 88885-ac110

immigration asylum seekers 88885-ac110 / Gregory Bull (AP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La relació entre els Estats Units Mèxic per qüestions migratòries entra en una nova etapa. Els governs de Donald Trump i Andrés Manuel López Obrador han anunciat aquest dijous que Mèxic accepta acollir els migrants de tercers països mentre els EUA tramiten les seves peticions d’asil.

Algunes fonts mexicanes han assegurat que no es tracta d’un acord i Roberto Velázquez, un portaveu d’Afers Exteriors, ha declarat a ‘The New York Times’ que es tracta d’“un moviment unilateral dels EUA a què (els mexicans) havíem de respondre”. Sembla difícil de concebre, no obstant, que sigui així. Ja al novembre ‘The Washington Post’ va filtrar que els EUA i l’equip de López Obrador, fins i tot abans de prendre possessió, pactaven un pla batejat “quedar-se a Mèxic”.Aquest contemplava el que s’ha anunciat aquest dijous, que inclou permetre als migrants obtenir visats de treball a Mèxic mentre es dirimeix la seva petició d’asil, un procés que pot durar mesos i fins i tot anys.

La nova relació, a més, arriba just dos dies després que es fes públic un altre pacte, en aquest cas econòmic. Washington ha compromès invertir en una iniciativa que combinarà fons públics i privats 4.800 milions de dòlars en ajuda al desenvolupament per alsud de Mèxic. A aquests fons se sumen 5.800 milions de dòlars més en ajuts i inversions per a Hondures, Guatemala i el Salvador, tres països colpejats per la violència i la pobresa des dels quals s’ha intensificat l’emigració cap als EUA.

Trump, atrapat per la seva mà dura

Trump podria haver presentat com una victòria diplomàtica la reforçada estratègia de cooperació amb Mèxic i, sobretot, el fet que tant els migrants que creuin legalment o sense papers esperaran la tramitació d’asil a Mèxic. El seu problema és que està atrapat pel discurs implacable de mà dura amb què es va presentar al llançar la seva candidatura presidencial el 2015 i que ha mantingut els seus dos primers anys a la Casa Blanca, un dels eixos centrals del qual és la construcció del “mur” a la frontera (que en realitat seria una continuació del ja construït).

Les seves bases més radicals i els congressistes republicans ultraconservadors li exigeixen fermesa i els últims dies han criticat que semblés disposat a cedir i recolzar un acord pressupostari que evitaria un tancament parcial del govern per falta de fons operatius, però que no inclou els 5.000 milions que reclama per al mur.

Pressió efectiva

Notícies relacionades

La pressió d’aquestes crítiques s’ha deixat sentir aquest dijous, quan Trump ha donat senyals de fer marxa enrere en el recolzament. “Continua sospesant totes les seves opcions”,ha dit en un comunicat la seva portaveu, Sarah Huckabee Sanders. Si Trump no recolza el pacte pressupostari, el tancament parcial del govern començarà el primer minut de dissabte.

La seva política de mà dura, a més, continua rebent revessos judicials. Dimecres un jutge federal dels EUA va anul·lar les restriccions que l’Administració havia imposat a les peticionsd’asil  a l’endurir el que calia demostrar per provar“por creïble”al país d’origen.