MASCLISME TRANSVERSAL

L'hora del 'me too' argentí

Les denúncies d'assetjament sexual passen del món de l'espectacle a la política

Almenys dos senadors han sigut assenyalats per dones en els últims dies

13551760 59

13551760 59

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La denúncia de l’actriu Thelma Fardin contra el galant televisiu Juan Darthes Thelma Fardin Juan Darthes, a qui acusa d’haver-la violat el 2009, quan tenia 16 anys, té l’efecte d’una cascada en què supera el món de l’espectacle argentí. Després que Fardin, entre llàgrimes, i acompanyada per un col·lectiu d’actrius, va fer públic el seu testimoni, el programa Las Víctimas contra las Violencias, que encapçala la psicòloga Eva Giberti, va començar a rebre múltiples trucades.

Dones que havien callat per por al rebuig es van decidir finalment a relatar com havien patit abusos. Els telèfons que va posar a disposició el Ministeri de Justícia també van explotar. Les xarxes socials no van quedar al marge de la proliferació de confessions.

Elgir cultural es va iniciar anys enrere amb la irrupció del moviment feminista‘Ni una menos’,que va posar en escena la gravetat del problema de la violència masclista a l’Argentina. Les grans mobilitzacions a favor del’avortament lliure i gratuït van representar un pas significatiu en la mateixa direcció ascendent. Les recents denúncies d’abús sexual acompanyen aquest enrenou. Fins i tot el president Mauricio Macri ha pres nota que res és igual a l’Argentina. "El que abans semblava normal ja no correspon", va dir.

L’elogi de la floreta

La 'normalitat’ li permetia reconèixer quatre anys enrere que "no hi pot haver res més maco (que una floreta), per més que estigui acompanyat d’una grolleria, que et diguin quin cul tan maco que tens, està tot bé". Llavors, el president es mostrava incrèdul davant de la molèstia dels qui rebutjaven un suposat afalac pujat de to. "Aquelles que diuen que no, que s’ofenen, no les crec gens", va afegir.

 Els nous temps polítics el van obligar a oblidar-se dels afalacs murris i abraçar la causa de la correcció política. "No hem de tenir-li por a la veritat. Que surti la veritat és reparador. És bo que estiguem parlant dels temes reals, veritables. Hi ha un canvi d’època. Tots hem d’entendre que aquesta revolució de les dones és un eix del segle que estem vivint. Tot això que ens passa ens involucra a tots", ha dit ara

Fins i tot el popular presentador televisiu Marcelo Tinelli, els programes del qual han sigut qüestionats per promoure la violència masclista i la conversió de les dones en objectes sexuals, va dibuixar una expressió compungida dijous a la nit quan una de les models del seu programa 'ShowMatch', María del Cerro, va revelar davant les càmeres que havia sigut víctima d’abusos quan tenia 11 anys. Tinelli havia sigut un dels productors de 'Patito feo', el serial per a adolescents que protagonitzaven Darthes i la seva víctima, Fardin. Va ser el coratge de la jove actriu el que la va animar a explicar la seva experiència.

Darthes es va convertir en un límit social. Claudia Guebel té 51 anys i treballa al Congrés des del 2011. També va complir tasques en la Convenció Nacional de la Unió Cívica Radical (UCR), un dels partits aliats del macrisme. Després d’escoltar Fardin es va dir que no podia continuar guardant silenci. Llavors va presentar una denúncia contra el senador radical Juan Carlos Marino per haver-li tocat els pits agressivament.

"Em vaig quedar atònita i tremolosa", va dir sobre aquell moment en què el legislador li "va ficar la mà" per sota de la faldilla. Ella, al seu torn, va denunciar un dels seus assessors per un altre fet d’agressió semblant. Es va presentar davant de la justícia perquè creu que el seu cas es pot convertir en "un abans i un després per a les dones que treballen en la política i al Parlament".  

Notícies relacionades

El 'cas Marino' va donar peu a altres de similar tenor. Jorge Romero, un senador de Buenos Aires pel kirchnerisme, va renunciar a les seves "responsabilitats polítiques" i al seu escó després que una militant de la seva mateixa agrupació fes públic el seu comportament en privat. "He pogut veure que en el passat vaig tenir pràctiques masclistes que en aquell moment semblaven naturals", va dir.

Romero va quedar exposat al testimoni d’una companya de partit. Ella va explicar a les xarxes socials que el senador la va tancar en un lavabo durant una festa, li va mostrar el penis i va voler obligar-la que li practiqués sexe oral. Alguna cosa es respira en aquest nou ambient: l’onada d’acusacions i penediments no acabarà aquí.