DIVORCI COMPLICAT

Aquests són els possibles escenaris del 'brexit'

Sortida ordenada, sense acord, segon referèndum, eleccions... ningú gosa predir el futur britànic

zentauroepp46023418 a european union flag and a uk flag are pictured during a sp181207183553

zentauroepp46023418 a european union flag and a uk flag are pictured during a sp181207183553 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A poc més de 100 dies de la data oficial del 'brexit', el 29 de març, ningú gosa predir com evolucionarà un procés bloquejat per l’hostilitat del Parlament britànic a l’acord assolit per la primera ministra Theresa May amb Brussel·les. A continuació, exposem els detalls dels possibles escenaris.

'BREXIT' ORDENAT

Si l’acord és avalat pelParlament, es produirà una sortida ordenada. Davant de la plausible possibilitat d’una derrota estrepitosa, Theresa May va ajornar la votació fins al mes de gener. Però l’hostilitat envers el contingut de l’acord es manté intacta després que la primera ministra, després de superar una moció de confiança del seu propi partit, tornés de la cimera europea de Brussel·les sense la més mínima concessió.

L’acord preveu un període de transició 'postbrexit' fins a finals del 2020 durant el qual no canviarà pràcticament res. El text pactat pel Govern britànic amb Brussel·les recull la factura que haurà de pagar Londres pels seus compromisos, així com els drets dels ciutadans expatriats –britànics a terra europeu i viceversa–.

El punt més controvertit és la disposició –coneguda com a ‘backstop’– destinada a garantir que no es tornarà a aixecar una frontera física entre Irlanda i la província britànica d’Irlanda del Nord. Aquesta salvaguarda preveu la creació d’una zona duanera única que englobi la UE i el Regne Unit fins que s’assoleixi un pacte sobre la futura relació comercial, previst per al 2020. Els euroescèptics més radicals temen que aquesta permanència a la unió duanera es prolongui i no permeti al Regne Unit establir acords comercials amb tercers països.

SORTIDA SENSE ACORD

Si el text de l’acord és rebutjat per la Cambra dels Comuns, el Govern tindrà 21 dies per explicar què pensa fer. El principal risc és un 'brexit' sense acord, particularment rebutjat per l’entorn econòmic amb l’amenaça de l’enfonsament de la lliura i un augment de l’índex d’atur. Les relacions econòmiques entre el Regne Unit i la UE es regirien per l’Organització Mundial del Comerç i multitud de controls duaners i reglaments que s’haurien d’establir d’urgència. Els 'brexiters' més extrems, defensors d’una política comercial independent, prefereixen una absència d’acord millor que un mal acord.

SEGON REFERÈNDUM

Aquesta perspectiva és enèrgicament rebutjada per Theresa May però desitjada pels europeistes, esperançats que s’invertís el resultat de la consulta del 23 de juny del 2016, i pels responsables polítics, que la consideren una sortida a l’aturada actual.

L’OPCIÓ NORUEGA

Davant de l’amenaça d’un rebuig de l’acord a Westminster, els ministres de Theresa May apunten escenaris alternatius. Un consistiria que el Parlament votés diferents opcions amb l’objecte d’arribar a un consens. Un suggeriment plantejat pel ministre de Treball, Amber Rudd, i també l’exprimer ministre laborista Tony Blair.

Notícies relacionades

Entre aquestes possibilitats es trobal’opció noruega, un país que té accés al mercat comú sense ser membre de la unió duanera.

ELECCIONS GENERALS

Unes eleccions generals haurien d’anar precedides d’un vot de confiança a la primera ministra. Tot i que May ha sigut contestada des del seu propi partit, això no vol dir que el sector conservador recolzés una moció dels laboristes que fes May abandonar el càrrec. Si els laboristes aconseguissin fer fora May, podrien decidir quedar-se a la UE o bé provar de negociar un nou acord amb Brussel·les.