RELACIONS BILATERALS

Els Emirats Àrabs perdonen el britànic condemnat per espionatge

El president del país li va concedir l'indult amb 785 més durant el dia nacional

zentauroepp46034137 files  in this file photo taken on november 23  2018 a hando181126102806

zentauroepp46034137 files in this file photo taken on november 23 2018 a hando181126102806

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Emirats Àrabs Units (EAU), Khalifa bin Zayed al-Nahyan, ha concedit aquest dilluns el perdó a l’estudiant britànic Matthew Hedgescondemnat a cadena perpètua per espionatge, segons ha anunciat el Ministeri d’Afers Estrangers.

El perdó presidencial té "efecte immediat" i es permetrà a Hedges abandonar el país quan s’acabin els tràmits burocràtics, segons un comunicat difós per l’agència oficial WAM.L’indult  va ser decretat juntament amb 785 ordres de clemència més aprovades per Khalifa bin Zayed diumenge, en motiu del dia nacional dels EAU.

Acusació d’espionatge

Un tribunal d’Abu Dhabi va declarar culpable el doctorand de la Universitat de Durham, ja que va considerar que espiava per al Govern britànic. La seva família va sol·licitar la clemència en una carta escrita al president emiratí, transmesa a través de l’ambaixada britànica a Abu Dhabi. La legislació del país àrab permet a qualsevol persona condemnada el dret d’apel·lar davant del Tribunal Suprem i també, de sol·licitar l’indult presidencial.

El ministre d’Afers Exteriors dels EAU, Anwar Gargash, ha expressat en el comunicat que el perdó presidencial permet "tancar aquest capítol i concentrar-se en els molts aspectes positius de la relació" bilateral.

Notícies relacionades

Malgrat el perdó, el ministeri ha reiterat que la condemna contra Hedges s’ha basat en proves obtingudes dels dispositius electrònics del britànic, en tasques de vigilància i en les proves proporcionades pel mateix Hedges, inclosa documentació que "corrobora" el seu reclutament per un servei d’intel·ligència estranger.

Reacció al Regne Unit

El ministre britànic d’Afers Exteriors, Jeremy Hunt, ha expressat el seu agraïment als Emirats Àrabs Units (EAU) per concedir el perdó a l’estudiant Matthew Hedges. En el seu compte de la xarxa social Twitter, Hunt ha qualificat la notícia de "fantàstica" i ha agraït el Govern dels EAU per resoldre amb rapidesa el cas, si bé ha admès que el Regne Unit "no està d’acord" amb els càrrecs que s’havien presentat contra Hedges.