EL DRAMA MIGRATORI

Open Arms desafia Itàlia i torna al Mediterrani Central

L'oenagé actuarà juntament amb les organitzacions Sea-Watch i Mediterranea en "la frontera més perillosa del món"

zentauroepp45996997 grafcat393  barcelona  espa a   23 11 2018   los representan181123134549

zentauroepp45996997 grafcat393 barcelona espa a 23 11 2018 los representan181123134549 / Andreu Dalmau

1
Es llegeix en minuts
Alex Bustos

Les oenagés Proactiva Open Arms, Mediterranea i Sea-Watch formaran una aliança al Mediterrani Central per actuar conjuntament en el rescat de persones en alta mar.  La iniciativa comptarà amb tres barcos, un per cada organització implicada, i un avió de reconeixement que complementarà les tasques de rescat.

El barco Open Arms, de l’organització homònima, va salpar el passat 20 de novembre del port, i aquest divendres també ho fan els barcos de Sea-Watch i Mediterranea, segons han exposat les organitzacions en una roda de premsa conjunta al Museu Marítim de Barcelona.

El fundador d’Open Arms, Òscar Camps, ha assegurat que son necessàries més iniciatives com aquestes en aquesta zona del Mediterrani que al sud d’Espanya, on havien estat actuant en els últims mesos. La seva acció conjunta, segons Camps, està destinada a "complir la legislació europea" i, en referència velada a les contínues disputes amb el Govern italià, ha defensat el seu paper com a part d’una desobediència "civil" i d’"obediència a la llei del mar". 

"HI som nosaltres perquè els governs no hi són"

Erasmo Palazzoto, representant de Mediterranea i polític italià, ha defensat el treball de les organitzacions de salvament al Mediterrani, que segons ha concretat, s’ha convertit en "la frontera més perillosa del món", ja que és on moren més persones intentant creuar-la. 

Notícies relacionades

El polític ha lamentat que a Líbia la situació és pitjor que fa dos anys a causa dels diners que rep el país nord-africà per contenir la immigració. Segons ha explicat, les persones que rescaten "han empitjorat la seva condició física respecte a l’any passat", i alguns fins i tot arriben a morir després de ser rescatats. Un tràgic final que ha atribuït als camps de detenció a Líbia, ja que és allà on practiquen tortures i es venen els migrants com esclaus.

La portaveu de Sea-Watch Itàlia, Giorgia Linardi, ha lamentat  les dificultats que viuen les organitzacions de salvament.L’Aquarius  actualment està amarrat a Marsella sense poder acollir-se a cap pavelló que li permeti navegar. Els barcos d’organitzacions humanitàries es troben amb dificultats en qualsevol activitat que vulguin fer, per exemple quan volen salpar, atracar o proveir-se de combustible. Tot això és part d’"una completa estratègia governamental i judicial destinada a fer desaparèixer la presència de testimonis incòmodes al mar", ha relatat Linardi.