POLÍTICA MIGRATÒRIA

Un jutge bloqueja l'ordre de Trump per limitar l'asil

El magistrat federal recorda al president que "no pot reescriure lleis" en contra de decisions expresses del Congrés

Reobre a nivell nacional i almenys fins a d'aquí un mes la possibilitat de sol·licitar asil fins i tot si s'ha entrat al país sense papers

zentauroepp45613851 honduran migrants heading in a caravan to the us  travel sta181025180238

zentauroepp45613851 honduran migrants heading in a caravan to the us travel sta181025180238 / JOHAN ORDONEZ

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Al final ha sigut Donald Trump qui ha acabat xocant contra un mur: el de la justícia. Dilluns a la nit un jutge federal de San Francisco va bloquejar el decret amb què el president dels Estats Units ha intentat restringir el dret a l’asil des del 9 de novembre. Tot i que la decisió del magistrat, Jon Tiger, de moment té caràcter temporal, és d’aplicació nacional i reobre les portes que qualsevol immigrant als EUA, tot i que hagi entrat sense papers al país, pugui sol·licitar l’asil.

La decisió representa una clatellada per a la política extrema de Trump en immigració, un camp en què fins ara ha tingut algunes victòries en els tribunals, com ara la llum verda del Suprem a l’anomenat "veto musulmà", però també diverses derrotes, com per exemple elfre a la separació de famílies. I per al president serveix com a recordatori dels seus límits en un sistema amb separació de poders.

"Sigui quin sigui l’abast de l’autoritat del president, no pot reescriure les lleis d’immigració per imposar una condició que el Congrés ha prohibit expressament", va escriure el magistrat, que aixeca el veto de Trump almenys fins al 19 de desembre. En aquesta data està prevista una altra sessió on s’ha de decidir si l’ordre es fa permanent.

Política i llei

Trump, que durant la campanya per a les eleccions legislatives va utilitzar una caravana de diversos milers d’immigrants hondurenys i centreamericans que es dirigien a la frontera com una arma política i va arribar a parlar d’una "invasió", va firmar fa menys de dues setmanes la proclamació en la qual va estipular que només es podria sol·licitar asil en els punts oficials d’entrada al país. Lleis aprovades pelCongrés  dels EUA i tractats internacionals també reconeixen aquesta opció per als qui han creuat la frontera sense papers.

Immediatament, van acudir als tribunals grups com la Unió Americana de Drets Civils o el Centre per als Drets Constitucionals, a qui el jutge Tiger, nomenat el 2012 per Barack Obama, ha donat la raó. També ha condemnat que l’Administració no va obrir un temps per a comentaris públics sobre la regulació, com està estipulat.

L’Administració encara no ha anunciat si recorrerà la decisió de Tiger, però en un comunicat conjunt els Departaments de Defensa i Seguretat Nacional han defensat la "legalitat" de la proclamació. Segons Seguretat Nacional, unes 70.000 persones a l’any sol·liciten asil als EUA després d’haver entrat sense papers al país.

Tijuana, desbordada

Notícies relacionades

La decisió del jutge ha arribat mentre continuen arribant a Tijuana migrants de diverses caravanes, unes 3.000 persones que se sumen a unes altres 3.000 que ja esperaven a la ciutat fronterera, on els refugis estan desbordatsrefugisdesbordats i es repeteixen mostres de rebuig d’alguns ciutadans locals i de l’alcalde.

Activistes i advocats que treballen amb els migrants denuncien que l’Administració nord-americana està alentint conscientment el procés per sol·licitar asil als ports d’entrada a tota la frontera, no només a Califòrnia, sinó també en altres punts d’Arizona i Texas.