CONSEQÜÈNCIES DE LES ELECCIONS ALS EUA

L'independentisme català perd aliats a Washington

Tres dels congressistes que es van acostar a les seves posicions perden el càrrec en les legislatives

zentauroepp45702583 bru1  bruselas  b lgica   31 10 2018   el expresidente de la181106120546

zentauroepp45702583 bru1 bruselas b lgica 31 10 2018 el expresidente de la181106120546 / STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’independentisme català mai va trobar gaires aliats a Washington per recolzar el dret a l’autodeterminació de Catalunya, un dels objectius que van guiar el treball dels representants de la Delegació del Govern als Estats Units fins que l’article 155 va forçar temporalment el seu tancament. Però dels pocs que ho van fer públicament o que almenys van escoltar l’expresident Carles Puigdemont a la capital nord-americana, uns quants ja no hi són. Les eleccions legislatives d’aquest dimarts han apartat del Capitoli els congressistes republicans Dana Rohrabacher i Carlos Curbelo, unes baixes a les quals s’ha de sumar la d’Ileana Ros-Lehtinen,  la veterana congressista per Florida que va anunciar l’any passat la seva jubilació.

Rohrabacher era un dels legisladors més atípics del Capitoli, on era conegut com “el millor amic de Vladimir Putin”,tant que l’FBI va arribar a advertir-li el 2012 que el Kremlin el considerava una font tan valuosa d’intel·ligència que li va donar un nom en codi. Però el congressista per Califòrnia, casat amb una dona d’origen basc, era també un ferm defensor del dret d’autodeterminació al món. Va recolzar l’annexió russa de la Crimea ucraïnesa, esgrimint que es va basar en un suposat vot democràtic, i va defensar el dret del Balutxistan a decidir el seu futur al Pakistan.

Recolzament al referèndum

Rohrabacher també va ser el primer legislador nord-americà a recolzar el referèndum d’independència a Catalunya el 2015. I dos anys després va ser convidat al Palau de la Generalitat juntament amb el congressista demòcrata Brian Higgins, reelegit en aquestes legislatives. “Vaig deixar clar als mitjans espanyols que no defenso la independència de Catalunya, però, sí, el dret dels catalans a decidir per si mateixos”,va dir la primavera del 2017. Dimecres el republicà va perdre el seu escó després d’un quart de segle al Congrés per menys d’un punt percentual.

Notícies relacionades

Tampoc va ser reelegit el congressista per Florida, Carlos Curbelo, que es va distanciar del president Donald Trump durant la seva campanya. Curbelo va ser un dels congressistes que van rebre Puigdemont en el seu viatge a Washington a començaments de l’any passat. Aleshores va demanar diàleg al Govern espanyol per resoldre el conflicte polític, però també es va posicionar clarament a favor d’un referèndum d’independència. “L’autodeterminació és un tema molt important per a nosaltres. La meva família va haver de fugir d’un país on aquest dret no existeix”, va dir llavors referint-se a Cuba.

Ros-Lehtinen mai es va pronunciar públicament, però sí que va assistir a la reunió en la qual un grup de congressistes va escoltar les posicions del Govern de Puigdemont el 2017, una visita que va liderar el llavors conseller d’Exteriors, Raül Romeva.