VIOLÈNCIA POLÍTICA ALS EUA

Trump demonitza la premsa en plena onada de paquets bomba

La policia intercepta tres explosius més dirigits a Robert DeNiro i l'exvicepresident Joe Biden

President Donald Trump speaks on national security Monday  Dec  18  2017  in Washington  Trump says his new national security strategy puts  America First    AP Photo Evan Vucci

President Donald Trump speaks on national security Monday Dec 18 2017 in Washington Trump says his new national security strategy puts America First AP Photo Evan Vucci / Evan Vucci (AP)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

A menys de dues setmanes per a les eleccions legislatives als Estats Units, l’atenció del país continua centrada alspaquets bomba enviats aquesta setmana a prominents personalitats del camp demòcrata, tots ells objectiu habitual de les diatribes del president Donald Trump. La recerca dels responsables s’ha intensificat, però els paquets continuen arribant. Els últims anaven dirigits a l’exvicepresident, Joe Biden, i a l’actor Robert DeNiro, un dels crítics més ferotges del republicà. Tot i que cap dels artefactes ha arribat a explotar, sí que ho ha fet l’encreuament d’acusacions pelclima de violència que emana del discurs polític. Trump és en el centre de les mirades, però en una altra floreta marca de la casa, ha culpat la premsa de ser-ne el principal promotor.

“Bona part de la ira que veiem avui en la nostra societat està causada per la informació deliberadament falsa i incorrecta delsmitjans generalistes, als que jo anomeno Notícies Falses”,va escriure el president a les xarxes socials. “S’ha tornat tan dolenta i carregada d’odi que és difícil descriure-la”. Trump mai ha tolerat bé les crítiques a la seva gestió que surten de molts mitjans, una idea que va emfatitzar el seu portaveu a l’afirmar que “el 90%” del que es publica sobre el cap de la Casa Blanca és negatiu. Sarah Sanders va anar més enllà i va acusar la CNN d’apostar per “l’atac i la divisió”. Aquesta és la mateixa cadena que dimecres va haver d’evacuar la seva seu a Nova York després de rebre un paquet bomba dirigit a l’exdirector de la CIA, John Brennan, que col·labora ocasionalment amb la cadena. Barack Obama, Hillary Clinton, George Soros o Eric Holder van ser altres dels destinataris.

Complot conspirador

La societat nord-americana està tan polaritzada que la línia argumental de Trump ressona amb força entre l’electorat conservador. Ell més que ningú s’ha entregat a qüestionar la credibilitat dels mitjans, presentant-los com una peça més del complot conspirador que prova de destruir-lo. En aquesta campanya, l’ha combinat amb la demonització dels demòcrates, que acusa de voler transformar els Estats Units en un país socialista com Veneçuela. Els seus seguidors els descriu com una “perillosa turba esquerrana”,recolzant-se en els escarnis que alguns polítics conservadors han patit en diversos llocs públics al voltant del país. I des de la dreta mediàtica se citen unes recents paraules de Clinton com a suposada prova de la incitació a la violència dels seus rivals polítics. “No pots comportar-te de forma civilitzada amb un partit que aspira a destruir el que defenses”, va dirl’excandidata demòcrata a començaments de mes.

Però objectivament cap polític ha emparat la violència com Trump fa des que va aterrar en la política. Quan encara era candidat es va oferir a pagar els costos legals de qualsevol dels seus seguidors que linxés els manifestants que protestaven en els seus mítings. O va cridar també al’Amèrica armada a actuar si Clinton guanyava les eleccions i nomenava jutges contraris a la Segona Esmena. Unes crides que ha combinat amb temeràries caracteritzacions falses dels seus rivals. D’Obama va dir que va ser “el fundador de l’Estat Islàmic”.

En el seu míting de dimecres a Wisconsin, va arribar a riure’s del relatiu to presidencial que va adoptar plegant-se a les circumstàncies. “Aquells que participen a l’arena política han de deixar de tractar els seus rivals com a moralment defectuosos”, va dir. “Per cert, ¿us adoneu que bé que m’estic portant avui?” 

Notícies relacionades

Però molts li recorden que està jugant a un joc perillós. “Para ja de culpar els altres. Mira’t al mirall. La teva retòrica incendiària, els teus insults, mentides i empara a la violència física són una desgràcia”, li va dir Brennan, l’exdirector de la CIA i crític freqüent del president. També el president de la CNN li va recordar que les seves paraules tenen conseqüències. “El president i especialment la portaveu de la Casa Blanca haurien d’entendre que les paraules importen”, va dir Jeff Zucker.

Mentre creix la batalla política, la policia continua investigant els paquets bomba, inclosos els enviats ahir a Biden i DeNiro. En total van 10 paquets dirigits a vuit polítics i personalitats demòcrates. Tots tenen característiques similars. Van ser enviats en sobres embuatats; les adreces es van escriure amb ordinador i alguns portaven com a remitent el nom de la congressista i expresidenta del Partit Demòcrata, Debbie Wasserman Schultz. Les autoritats sospiten que van poder ser enviats des de Florida i proven de dilucidar també perquè no va explotar cap dels artefactes. Alguns experts afirmen que no portaven dispositius per activar-se.