POLÈMICA MIGRATÒRIA

Els EUA amenacen Hondures amb represàlies si no frena la caravana de migrants

Trump assegura que cancel·larà l'ajuda al país centreamericà i estén les seves advertències per pressionar Guatemala i Mèxic

Honduran migrants  part of a caravan trying to reach the U S   rest inside a improvised shelter during a new leg of their travel in Chiquimula  Guatemala October 16  2018  REUTERS Edgard Garrido

Honduran migrants part of a caravan trying to reach the U S rest inside a improvised shelter during a new leg of their travel in Chiquimula Guatemala October 16 2018 REUTERS Edgard Garrido / EDGARD GARRIDO (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha amenaçat de tallar immediatament l’ajuda exterior que concedeix a Hondures si no s’atura la caravana de migrants hondurenys que avança cap al nord, mentre el seu Govern pressiona Guatemala i Mèxic perquè posin fre a la comitiva.

Per segona vegada aquest any, Trump ha convertit una caravana de migrants que desitgen arribar als Estats Units en objecte de la seva ira a Twitter, i ha generat incertesa sobre el futur de l’assistència que Washington dona a l’Amèrica Central per fer front als factors que causen l’emigració, com la pobresa i la violència.

"¡Els Estats Units han informat fermament el president d’Hondures [Juan Orlando Hernández] que si la gran Caravana de persones que es dirigeix cap als Estats Units no s’atura i torna a Hondures, no es donaran més diners ni ajuda a Hondures, amb efecte immediat!", ha advertit Trump en el seu compte de Twitter.

Parlen amb altres presidents

Poc després, el vicepresident nord-americà, Mike Pence, ha revelat que havia parlat amb Hernández sobre la caravana d’uns 2.000 migrants hondurenys sense documents, que va partir dissabte passat del nord d’Hondures i continua la seva travessia per Guatemala.

"Li he transmès un missatge fort de @POTUS [el president nord-americà, Donald Trump]: No hi haurà més ajuda si la caravana no s’atura. Li he dit que els Estats Units no toleraran aquesta flagrant falta de consideració cap a la nostra frontera i la nostra sobirania", ha escrit el vicepresident a Twitter.

Pence també ha telefonat avui al president de Guatemala, Jimmy Morales, i ha tuitejat després que els Estats Units esperen que els països de la regió "facin tot el que puguin" per frenar la comitiva.

"He reiterat [en la conversa amb Morales] el missatge del president: ¡No hi haurà més ajuda si no es deté [la caravana]!", ha afirmat Pence, que no ha aclarit si l’amenaça de Trump de suspendre l’ajuda a Hondures s’aplica, a més, a Guatemala.

Una portaveu del Departament d’Estat ha dit que el Govern nord-americà també està "en contacte amb les autoritats mexicanes" per parlar sobre la caravana. "Estem preocupats perquè aquests migrants són víctimes de promeses falses d’aquells que volen explotar-los", ha destacat la portaveu, que ha defensat que Washington continua treballant amb els països centreamericans "per fer front a les condicions econòmiques i de seguretat" que generen la migració als Estats Units.

No obstant, "el president ha deixat clar que els països que rebin assistència dels Estats Units haurien de donar suport als interessos" nord-americans, ha afegit la font.

Retallen l’ajuda a Centreamèrica

Washington ha retallat notablement la seva ajuda a l’Amèrica Central des de l’arribada al poder de Trump, i l’any passat fiscal 2018, va destinar gairebé 68 milions de dòlars a Hondures.  Segons l’última proposta de pressupost del Departament d’Estat, els Estats Units planegen entregar a Hondures gairebé 66 milions de dòlars l’any fiscal 2019, que inclouen 65 milions en assistència econòmica i 750.000 dòlars per a la formació de militars.

Notícies relacionades

La setmana passada, durant una conferència celebrada a la capital nord-americana, els Governs del Triangle Nord de Centreamèrica van demanar als Estats Units que acompanyi les seves exigències amb un pressupost estable que permeti la lluita contra la corrupció, la construcció d’infraestructures i millores en la seguretat.

"Les exigències augmenten, però hem de tenir la seguretat que tindrem el pressupost necessari", ha ressaltat Hernández, el president hondureny, durant la conferència, a la qual va assistir Pence. L’exigència de Trump ha arribat sis mesos després que s’indignés per la travessia cap als Estats Units d’una altra caravana de migrants, que en aquest cas va recórrer Mèxic des de la meridional localitat mexicana de Tapachula i que es va anar dispersant en el recorregut, per la qual cosa pocs dels seus integrants van arribar a territori nord-americà.