LES TEMPESTES POLÍTIQUES DE WASHINGTON

Trump desferma ara la seva ira contra la Reserva Federal

El magnat trenca dècades de respecte dels presidents dels EUA a la independència de la Fed en política monetària

«S'han tornat bojos», diu a l'atribuir les caigudes de les borses només a les pujades de tipus d'interès

U S  President Donald Trump ponders a reporter s question as he returns from Florida  on the South Lawn of the White House in Washington  U S  October 8  2018   REUTERS Jonathan Ernst

U S President Donald Trump ponders a reporter s question as he returns from Florida on the South Lawn of the White House in Washington U S October 8 2018 REUTERS Jonathan Ernst / JONATHAN ERNST (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El president dels Estats Units, Donald Trump, fa mesos que critica en públic i en privat les decisions de la Reserva Federal, que amb una economia reforçada ha mantingut la línia de pujada dels tipus d’interès que es va iniciar el 2015. En les últimes 48 hores, Trump, no obstant, ha augmentat els seus atacs a nivells inèdits en les últimes dècades. Es tracta d’un assalt que crea inquietud i replica un patró que Trump ja ha mostrat amb altres agències com l’FBI, òrgans que formen part del govern, però la independència dels quals històricament s’ha respectat des de la Casa Blanca (tot i que les Administracions de Lyndon Johnson, Richard Nixon i George Bush pare també es van interposar en assumptes del banc central).

Dimecres, després que les borses nord-americanes caiguessin amb pèrdues que el Dow Jones no veia des de febrer i el Nasdaq des del ‘brexit’ i que s’han prolongat aquest dijous, amb ressò als mercats globals, Trump va atribuir el succeït a les pujades de tipus del banc central, sis en el seu mandat. “La Fed s’ha tornat boja”, va declarar. Hores després va reiterar la crítica en una entrevista amb Fox, on va qualificar de“ridícula”la política monetària, que segons la seva opinió està posant en perill el creixement econòmic (del qual presumeix com un dels seus assoliments més grans) a l’anar “massa ràpid”. Ell no considera necessari elevar el preu dels diners al ritme actual ateses les dadesd’inflació. 

Aquest dijous Trump ha continuat sumant cops verbals al banc central i a Jerome Powell, el president a qui va definir de “fort, compromès i intel·ligent” quan va anunciar la seva selecció el novembre passat per rellevar Janet Yellen. “Estan fora de control. El que estan fent és equivocat. Estan cometent un error. No està bé. No és necessari i crec que en sé més que ells”, ha dit al Despatx Oval Trump, que presumeix de la seva experiència com a empresari i també assegura que les pujadesl’afecten “personalment”(té 300 milions de dòlars de deute amb Deutsche Bank i amb els tipus alts ha de pagar més interessos).

Powell, de moment, segueix

Notícies relacionades

El reguitzell, almenys, ha arribat acompanyat d’unes declaracions en les quals Trump ha dit que, malgrat sentir-se “decebut” amb Powell, no pensa acomiadar-lo. També el seu principal assessor econòmic, Larry Kudlow, ha provat de matisar les explosives declaracions del president, assegurant que “mai ha atacat el pla o l’estratègia de la Fed, mai ha interferit” i explicant que només“està donant la seva opinió i és una opinió ben fundada”.I Kevin Hassett, president del Consell d’Assessors Econòmics de Trump, també ha defensat que Trump “noestà polititzant” la Fed, com demostraria que ha nominat sis professionals respectats per a la junta de governadors.

Tot i que economistes i analistes coincideixen que la pujada de tipus és un dels factors després de les caigudes borsàries, molts apunten també a més factors, incloent les preocupacions i incerteses per la guerra comercial que precisament Trump ha obert amb la Xina.