La segona volta al Brasil

L'ultra Bolsonaro sembla que obtindrà el 58% dels vots

La primera enquesta de Datafolha és contundent en les seves previsions: el capità serà el futur president

Haddad busca suports dels sectors moderats amb escassa fortuna

zentauroepp45404949 a supporter of jair bolsonaro  far right lawmaker and presid181010113353

zentauroepp45404949 a supporter of jair bolsonaro far right lawmaker and presid181010113353 / SERGIO MORAES

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Jair Bolsonaro ja s’emprova la banda presidencial. El candidat de la ultradreta obtindria el 58% dels vots vàlids el pròxim 28 d’octubre, segons la primera enquesta de Datafolha, que els brasilers solen prendre com a paraula santa. Fernando Haddad, del Partit dels Treballadors (PT), arribaria al 42%. Les xifres van provocar entusiasme entre els seguidors del capità en reserva. El sondeig té un marge d’error de dos punts i confirma l’onada conservadora que va deixar Bolsonaro a les portes de la victòria diumenge passat, quan va obtenir el 46% dels vots vàlids, contra el 29% d’Haddad.

Els enquestadors van comprovar que els suports al candidat del Partit Social Liberal (PSL) es distribueixen per tot aquest país de dimensions continentals i que, fins i tot, la seva figura està posant els peus a les regions del nord-est, que històricament es van inclinar per Luiz Inacio Lula da Silva i el PT. Bolsonaro té moltes més adhesions al sud i el sud-est, on se sent amb més força l’onada conservadora.

El desconcert del PT

Haddad veu cada vegada més llunyana la possibilitat de revertir una situació que sembla inexorable. Ciro Gomes, el candidat del centreesquerra que va quedar diumenge en tercer lloc, va decidir marxar cap a Europa i, d’aquesta manera, evitar un suport explícit al candidat del PT. Marina Silva va dir que no s’ha de votar per Bolsonaro, però no va demanar el sufragi per a Haddad. En aquest context, l’exministre d’educació de Lula, a qui va haver de reemplaçar d’emergència quan la justícia va impedir la seva participació electoral, va sortir a la recerca del vot moderat. Haddad ja es va pronunciar en contra de l’avortament a favor de “la preservació de la vida”, com una picada d’ullet a l’Església catòlica. Els evangelistes ja s’han decidit per Bolsonaro.

El candidat del PT va convidar el seu rival de finals d’octubre a discutir públicament. “Bolsonaro, vingui a explicar al poble brasiler el que vostè va fer durant 28 anys al Congrés Nacional. ¡Debati!”, el va comminar a través d’un vídeo que es divulga a les xarxes socials. El capità en reserva es va mostrar indiferent al convit. “Per a qui creu que estic fugint, estic cuidant la meva salut. No serveix de debat, tenir una recaiguda i tornar a l’hospital”, va dir.

Més militars

Bolsonaro ja sap qui es farà càrrec de l’economia, un neoliberal format a l’Escola de Chicago, Paulo Guedes, que simpatitza amb privatitzar tot el que es pugui. Però, alhora, el líder del PSL té pensat un lloc rellevant per alsuniformats. No només va nomenar vicepresidentHamilton Mourao, un general retirat que va reivindicar la potestat de les Forces Armades d’intervenir en assumptes polítics. D’acord amb l’Estat de São Paulo, l’estratègica àrea ambiental quedarà a càrrec del general Oswaldo Ferreira, que reivindica la poda de la selva amazònica realitzada per la dictadura (1964-85) en els anys setanta per integrar-la mitjançant la construcció de carreteres.

Notícies relacionades

“Ningú és boig per estar en contra del medi ambient, però necessitem aclarir el que es pot i el que no es pot fer”, va dir Ferreira. Però les seves declaracions van començar a provocar coïssor. Per a Sandra Cureau, subprocuradora general de la República en el Ministeri Públic Federal i especialista en Dret Ambiental, les propostes de Bolsonaro representen “la possibilitat més gran de retrocés en l’àrea ambientalde la història” del Brasil.

Intolerància

Les 12 ganivetades que diumenge passat van acabar amb la vida de l’artista de Bahia Moa del Katendê li van afegir una dada dramàtica al corrent d’intolerància política que s’ha desencadenat en nom de Jair Bolsonaro. La mort es va convertir en una possibilitat certa. Un investigador de la Universitat de São Paulo, Haroldo Ceravolo, ha comptabilitzat 38 casos de violència comesos des que va començar el mes. Segons Ceravoldo, el que predominen són les agressions físiques i morals, en especial contra dones, activistes del moviment LGBTs i militants del Partit dels Treballadors (PT). Open Knowledge Brasil va llançar una eina per monitorar els crims i atacs en el marc de les eleccions. Al seu torn, es va llançar la plataforma #VíctimasDaIntolerancia per denunciar les agressions físiques que, segons la revista Carta Capital corren perill d’augmentar cada dia.

Temes:

Brasil