ORDRE DE LA FISCALIA

Keiko Fujimori, detinguda al Perú per blanqueig de capitals

La resolució judicial detalla que la decisió d'aturar-la es va prendre per l'"evidència greu de perill de fuga" per part de la líder opositora peruana

zentauroepp34225826 peruvian presidential candidate keiko fujimori accompanied b180607130455

zentauroepp34225826 peruvian presidential candidate keiko fujimori accompanied b180607130455 / MARIANA BAZO

2
Es llegeix en minuts

La líder del partit opositor peruà Força Popular, Keiko Fujimori, ha sigut detinguda aquest dimecres per ordre del jutge peruà Richard Concepción Carhuancho, a petició de la Fiscalia de Lavado d’Actius del Perú.

Imatges del Canal N de televisió mostren com Keiko va ser detinguda després d’acudir al tribunal per ser interrogada en el marc d’una investigació per presumpte blanqueig de diners juntament amb el seu home, el nord-americà Mark Vito, el qual no va ser arrestat.

Juntament amb 19 persones

El jutge Richard Concepción Carhuancho va acceptar la petició de la fiscalia i va ordenar una "detenció preliminar" durant deu dies juntament amb19 persones més, entre les quals els exministres Jaime Yoshiyama i Augusto Bedoya, i presumptes intermediaris en aportacions de la constructora brasilera Odebrecht a la campanya electoral de Keiko.

La resolució judicial va detallar que la decisió es va prendre per l’"evidència greu (de) perill de fuga de part de Keiko Sofía Fujimori Higuchi perquè ha constituït una organització criminal a l’interior del partit polític Força 2011 (avui Força Popular)".

Va agregar que aquesta presumpta organització criminal "tenia entre les seves finalitats obtenir el poder polític i, per conseqüència, té un nivell d’influència i interferència en el poder legislatiu i poder judicial".

L’advocada de la política, Giuliana Loza, va confirmar la detenció de la líder opositora i va dir que es tracta d’"una resolució arbitrària i abusiva", perquè la seva defensada havia acudit al tribunal en "estricte compliment" de les ordres judicials.

Tràmits reglamentaris

"És una resolució que no té cap aliment, sense cap argument," va emfatitzar en declaracions al Canal N, abans d’agregar que és "una mesura sense fonament" perquè es basa en el fet que Keiko és la líder del partit Força Popular.

Va dir, a més, que s’estan "complint els tràmits reglamentaris" de l’ordre de detenció, que implica el trasllat de Keiko al local de la Direcció d’Investigació Criminal (Dirincri) de la Policia Nacional, en el centre històric de Lima.

Notícies relacionades

Keiko i Vito són investigats per la presumpta comissió del delicte de rentat d’actius per les aportacions econòmiques rebudes a les seves campanyes electorals del 2011 i 2016, que inclouen ingressos per suposats còctels i finançament irregular per part d’Odebrecht.

Tant Marcelo Odebrecht com el seu exrepresentant al Perú Jorge Barata, han assenyalat a fiscals peruans que la constructora va donar aportacions econòmiques a la campanya de Keiko, que va negar reiteradament haver rebut aquests diners.