Crisi econòmica a Veneçuela

McDonald's continuarà operant malgrat el tancament d'algunes sucursals

La casa de menjar ràpid va dir que està readequant la situació i no pensa anar-se'n com Kellog's

Temps enrere va haver de reformular les seves ofertes per qüestions d'escassetat de subministraments

El logo d’un dels restaurants McDonalds, a Chicago.

El logo d’un dels restaurants McDonalds, a Chicago. / JEFF ROBERSON (AP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

¿L’hamburguesa Bistró, la depollastre i carn preparada amb salsa especial, cansalada cruixent, ceba enciam i rodanxa de tomàquet en pa de taronja, té els dies comptats a Veneçuela? ¿Passarà el mateix amb el Cheddar Melt, preferit per la seva combinació de formatge fos i carn de pollastre? Els consumidors de la cadena McDonald’s van quedar presos del dubte després que tanquessin set de les desenes de cases de menjar ràpid en un país on trobar carn s’ha convertit en una cosa semblant a la recerca del tresor.

La crisi econòmica, sumada a la diàspora, provoca un tancament continu de comerços i restaurants.  McDonald’s va informar que de moment només s’han abaixat les persianes d’“un nombre reduït” dels seus locals, però no té intenció de seguir el mateix camí de Kellog’s, que va abandonar Veneçuela mesos enrere. Quan la multinacional de cereals va fer aquest anunci, el Govern va ordenar trencar els candaus i reobrir les contraportes de la fàbrica per produir els flocs de blat de moro amb el mateix equip tècnic que havia deixat Kellog’s. Es va parlar llavors de les caixes del cereal “socialista”. Amb aquesta experiència prèvia, la cadena del pallasso Ronald va emfatitzar la seva voluntat de quedar-se en aquest país. Els tancaments no són un indici d’una ràpida partida, sinó “part de la política d’adaptació als mercats en què està present”.

 Arcos Dorados, que representa els interessos de la cadena de menjar ràpid, va haver de sortir al pas d’una allau de rumors estesa a les xarxes socials.“Seguim compromesos amb el desenvolupament”de Veneçuela, va dir. Temps enrere, i com a conseqüència de l’escassetat i les dificultats per importar, Arcos Daurats es va veure obligada a reemplaçar ingredients, reduir les porcions i reemplaçar les xips de patates fregides per les ‘arepas’ o iuca fregida.

La crisi profunda de Veneçuela

Les notícies sobre el futur de McDonald’s tenen lloc en un context de gran inestabilitat. A gairebé tres setmanes del llançament del nou con monetari, que va restar cinc zeros als bolívars, el diputat opositor José Guerra, un dels economistes més citats de l’oposició, considera que el panorama és desolador. “Hi ha molts treballadors acomiadats per la incertesa sobre l’abast que té l’augment salarial i les incidències sobre un altre conjunt que afecta la remuneració a la feina i els costos laborals”, va dir. Per Guerra, el Govern va implantar una nova denominació monetària però al carrer no hi ha circulant.

Notícies relacionades

“Estem veient un fracàs anticipat de les mesures econòmiques que estan portant més inflació i atur”. Rafael Ramírez Carreño, l’expresident de la petroliera estatal PDVSA i alhora un històric col·laborador d’Hugo Chávez, també va ser lapidari amb el programa del president Nicolás Maduro, que va incloure augments en el preu de la gasolina i el transport i el control de preus de 25 productes de la cistella bàsica. El ‘paquetazo’,al qual va qualificar de “dreta” i “neoliberal”, fa “estralls” i carrega tot el pes de la crisi a les espatlles d’un poble que dedica hores de la seva vida a obtenir en el mercat negre els productes que no s’obtenen als mercats. Entre els quals, la carn.

Els empresaris del sector carni, dels quals també formen part proveïdors de McDonlad’s, es van comprometre a respectar els preus acordats amb l’Estat després de reunir-se amb el ministre del Poder Popular per a Comerç Interior, Willian Contreras. “El poble mereix que lluitem per ell”, va dir el funcionari. Molts descarten que la inflació es devori aviat el que s’ha pactat.