DESAFIAMENT GIHADISTA

El líder de l'Estat Islàmic emet un àudio per demostrar que és viu

Abu Bakr al-Bagdadi apareix en un discurs gravat en el qual crida els seus seguidors a continuar lluitant i fa referència a la recent guerra comercial entre els EUA i Turquia

Feia més d'un any que no apareixia i algun servei d'intel·ligència el donava per mort

 

  / AFP

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Feia més d’un any del seu últim discurs, que, com aquest últim, va ser gravat i difós únicament en forma d’àudio. El seu parador és desconegut, tot i que els serveis d’intel·ligència consideren que està amagat –i ferit– en algun lloc en el desert que marca la frontera entre l’Iraq i Síria.

Se l’ha donat per mort i després per ressuscitat en diverses ocasions. Però Abu Bakr al-Bagdadi, el califa autoproclamat a Mosul el 2014, el líder del’Estat Islàmic, és viu. Ho ha demostrat aquest dijous de matinada, en un altre missatge d’àudio gravat: en els 55 minuts que dura, fa referència a la guerra comercial que els EUA i Turquia tenen des de fa un parell de setmanes.

El missatge vol felicitar les Festes del Sacrifici, celebrades a tot el món musulmà aquesta setmana; i aprofita, a més, per demanar als seus seguidors que segueixin amb la lluita.

“Oh, soldats del califat, confieu en la promesa de Déu i en la seva victòria, perquè en l’adversitat ve l’alleujament i la salvació”, diu en el seu discurs, en el qual demana que es repeteixin més atacs tant a Occident com, els més comuns, a l’Iraq i l’Afganistan, onmesquites xiïtessón atacades amb assiduïtat. L’EI és de tradició sunnita, i els xiïtes –una altra branca de l’islam– són considerats pels gihadistes com infidels i traïdors a la seva religió.

En el missatge, a més, Al-Bagdadi també parla de la imminent operació del règim de Bashar el Asad sobre la província sirianad’Idleb, on hi ha algunes cèl·lules latents de l’Estat Islàmic esperant per aprofitar-se del caos. Sobre Trump, Al-Bagdadi assegura que ha aconseguit portar els Estats Units al pitjor moment de la seva història.

Derrotes i derrotes

Derrotes i derrotesDes de 2016, l’EI ha estat perdent tot el que va conquerir en els dos anys anteriors, després del famós discurs d’Al-Bagdadi el juliol de 2014 a una mesquita a la ciutat de Mosul. Les seves antigues grans ciutats–Palmira, Raqqa, Deir Ezzor, Abu Kemal, Hawija i Mosul– tenen, ara, altres amos: Asad, el govern de l’Iraq, les milícies kurdosíries o els peixmerga kurds de l’Iraq.

Notícies relacionades

“Per alsmujahidins  –els soldats de la fe– l’escala de la victòria i la derrota no depèn en el robatori del control d’una ciutat o d’aquell que tingui superioritat aèria, míssils intercontinentals o bombes intel·ligents –diu Al-Bagdadi en l’àudio–. La victòria està en Déu”.

L’EI ha perdut totes les seves ciutats, però encara no ha sigut derrotat. El grup ha passat de ser un Estat –amb control de territori, policia, administració pública, salaris, recollida d’escombraries i taxes– a una insurgència: una guerrilla les missions de la qual consisteixen en atemptats i combats puntuals tant a l’Iraq com a Síria, tant contra civils com contra altres milícies.