CONTROVÈRSIA

Armes impreses en 3D: l'última amenaça dels EUA

Un jutge ha frenat ara per ara la publicació de manuals 'online' però s'ha obert una complexa batalla legal

Trump aparentment s'oposa a la seva distribució però la seva Administració li havia donat llum verda

zentauroepp44497193 file in this may 10 2013 file photo cody wilson the fo180801202110 / Jay Janner

zentauroepp44497193 file   in this may 10  2013  file photo  cody wilson  the fo180801202110
zentauroepp44500310 files  in this file photo taken on july 17  2013 a liberator180801102355

/

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Nueva York

Dimarts, només unes hores abans que des dels Estats Units s’estiguessin a punt depenjar a internet manuals accessibles a tothom per imprimir armes en 3D impossibles de rastrejar o de detectar amb mètodes tradicionals, un jutge federal de l’estat de Washington va frenar aquesta publicació al·legant “la possibilitat de mal irreparable per la forma en què aquestes armes es poden fabricar”. La decisió del magistrat Robert Lasnik en un cas plantejat pels fiscals generals de vuit estats i el districte de Colúmbia, tots demòcrates, va donar un respir davant d’una amenaça que porta almenys cinc anys gestant-se. No obstant, segueix oberta una complexa batalla legal, i política, de resultat incert.

En aquesta batalla es combinen arguments sobre la primera esmena de la Constitució dels EUA, que protegeixen la llibertat d’expressió; i la segona esmena, que regula el dret a tenir armes. Queda també en evidència, de nou, la lentitud de la llei per reaccionar davant d’avenços tecnològics. I l’home darrere dels manuals, Cody Wilson, ha promès mantenir la lluita. “El que estic fent està legalment protegit”, ha dit. "Apel·laré, aniré al Tribunal Suprem".

L’obra d’un extremista 

Wilson, un extremista que especialistes en grups d’odi vinculen a la dreta radical i a l’anarquisme, porta cinc anys en la seva guerra. El 2013, quan tenia 25 anys i després de fer laprimera prova amb èxit d’una arma fabricada en plàstic amb una impressora 3D, va penjar els plans d’aquest enginy a Defcad.com, la web que manté la seva empresa, Defense Distributed. Una setmana després l’Administració de Barack Obama, a través d’una carta del Departament d’Estat, el va instar a retirar els manuals, dels quals en només uns dies s’havien produït més de 100.000 descàrregues.

Wilson ho va fer, però no va abandonar el seu afany. El 2015 va demandar el Govern. I el  29 de junypassat, ja amb Donald Trump en la presidència, va aconseguir la seva victòria. El Departament de Justícia va arribar a un acord amb ell pel qual Defense Distributed no només rebia permís per publicar els manuals, que l’Administració Obama havia prohibit equiparant-los a l’exportació il·legal d’armes de foc i que permeten a qualsevol crear armes sense registrar-les amb el Govern, sense número de sèrie i fàcils de destruir sense deixar rastre. També li van donar 40.000 dòlars per cobrir els costos legals. Ja divendres passat els plans per construir una pistola batejada ‘Liberator’ estaven disponibles. Aquest dimecres s’hi havien de sumar els d’altres armes, incloent rifles d’assalt AR-15 i AR-10s i semiautomàtiques.

Debat legal i polític

Notícies relacionades

Quan dimarts el jutge Lasnik va ordenar tancar temporalment Defcad.com, va convocar per al dia 10 una altra vista en la qual decidirà si fa la seva ordre permanent. Va admetre també que hi ha“seriosos temes sobre la primera esmena”que han de ser resolts.

La intensitat del debat no només serà legal i una vegada més tornen a agitar-se les sempre regirades aigües de combat polític i social sobre la regulació d’armes als EUA. Trump, en aquest cas, ha donat senyals contradictoris sobre la seva posició. Dimarts va tuitejar que estava estudiant el tema de “la venda al públic d’armes de plàstic de 3D i va dir que “no sembla tenir gaire sentit”, tot i que ha sigut la seva Administració qui va donar llum verda a la publicació dels manuals i qui insisteix que hi ha proteccions perquè és il·legal fabricar o tenir una arma de foc totalment realitzada en plàstic. A més, el missatge de Trump incloïa una menció al fet que ja havia consultat amb l’Associació Nacional del Rifle, una de les portaveus de la qual deia la setmana passada que els intents de regular la tecnologia seran “absolutament inaplicables” i anomenava les armes en 3D“llibertat i innovació”.