Juncker truca a Sánchez i activa ja 55 milions per a immigració

El president de la CE matisa que en la carta que va enviar al mandatari espanyol no li donava llargues

La Moncloa assegura que "la sintonia ha sigut total" i es felicita per la decisió de Brussel·les

20180801 402916 cartajunckere 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pas de rosca en els fons per a la immigració. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha telefonat aquest dimecres a Pedro Sánchez i s’ha compromès en aquesta conversa a mobilitzar immediatament els 55 milions d’euros que el Consell Europeu del mes de juny va aprovar en concepte d’ajuts al Marroc  (35 milions) i Tunísia  (15) com a països de trànsit del flux de desplaçats. 

L’aprovació verbal de Junker arriba poques hores després que es donés a conèixer una carta que el president de la Comissió havia enviat a Sánchez en què, si bé acceptava que es donés "màxima prioritat" a la situació a Espanya, també advertia que els recursos disponibles són "limitats" i que  els estats de la UE són els que hauran d’augmentar les seves contribucions. 

"Soc plenament conscient que les necessitats manifestades pel Marroc exigeixen un esforç financer molt superior. Com bé saps els recursos del Fons Fiduciari de la UE per al Nord de l’Àfrica són, desgraciadament limitats," assenyala Juncker en la seva carta. Aquesta missiva s’havia interpretat com una negativa de Juncker a actuar immediatament. Poc després de transcendir el text i d’incendiar-se els titulars, Juncker ha trucat a Sánchez aquest dimecres i hauria indicat o corregit que sí, que Brussel·farà efectius els fons ja. 

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha confirmat que els ajuts s’activen de forma immediata. "El president de la Comissió mostra tot el seu recolzament a Espanya, el Marroc i Túnisia, i mobilitzarà 53 [sic] milions de forma immediata", ha confirmat des de Madrid. A més, ha indicat que la presidència austríaca "reclamarà més fons" per fer front al creixent nombre d’immigrants que arriben a Europa. 

La Moncloa confirma que la "sintonia ha sigut total i la Unió Europea ha reiterat el seu recolzament i solidaritat amb Espanya en la gestió dels fluxos migratoris, tant els adquirits amb el Govern anterior com els fixats  en el Consell Europeu del 28 de juny passat. Així mateix manté el seu recolzament al Marroc davant d’aquest repte com a soci prioritari de la UE”

El mateix Juncker ha deixat constància amb un tuit la conversa amb Sánchez i el seu compromís. 

Més aportació

Notícies relacionades

El luxemburguès li recorda a la seva carta que el 25 de juliol la Comissió, l’Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE i la Presidència austríaca de la Unió van instar els Vint-i-vuit a través d’una declaració conjunta a "alimentar" el fons destinat a controlar la migració procedent del nord de l’Àfrica "amb imports que s’ajustin a les expectatives reals".

En aquest sentit, Juncker ha assegurat que quan disposin dels fons necessaris, Espanya disposarà de més ajuda tant aquest any com el 2019 i ha assegurat que per a Brussel·les "continuarà sent un assumpte de màxima prioritat".