DECISIÓ JUDICIAL ESPERADA

Un tribunal egipci condemna 75 persones a mort per una matança del 2013

Entre els sentenciats en el cas de la matança de seguidors del president islamista Mursi hi ha les principals figures dels Germans Musulmans

Les penes per a la resta dels 739 acusats en aquesta macrocausa, que inclouen el fotoperiodista Shawkan, es coneixeran el 8 de setembre

zentauroepp44473355 kef01  cairo  egypt     file    egypt s muslim brotherhood s180728201618

zentauroepp44473355 kef01 cairo egypt file egypt s muslim brotherhood s180728201618 / KHALED ELFIQI

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El Tribunal Penal del Caire ha condemnat avui a mort 75 persones, entre elles, el líder suprem dels Germans Musulmans, Mohamed Badia, en el cas conegut com a Desallotjament de Rabaa, en què stan processades 739 persones. La resta d’acusats coneixerà la seva sentència el 8 de setembre, segons ha anunciat el tribunal.

El nom del cas fa referència a la matança que les forces de seguretat egípcies van cometre el 14 d’agost del 2013 contra milers de seguidors de Mohamed Mursi, el president egipci islamista deposat un mes abans pel cop d’Estat liderat pel mariscal Abdel Fattah al-Sisi, actual màxim líder d’Egipte.

Entre 800 i mil morts

Milers de seguidors de Mursi, entre ells la cúpula delsGermans Musulmans, estaven acampats a les places cairotes de Rabaa al-Adawiyah i Al Nahda per protestar pel cop d’Estat. La policia va entrar a matadegolla per desallotjar-les i va matar entre 800 i mil persones, segons l’oenagé Human Rights Watch. El Govern egipci, en canvi, va assenyalar que van morir 638 persones, 595 civils i 43 agents.

La policia va arrestar aquell dia centenars de persones, entre elles el fotògraf Mahmud Abu Zeid, més conegut pel seu àlies, Shawkan, que va fotografiar la matança. El reporter fa cinc anys que està a la presó, malgrat la campanya internacional que en demana la llibertat des de fa anys. 

En la causa pel desallotjament de Rabaa al-Adawiyah estan acusades 739 persones, però cap d’elles pertany a les forces de seguretat, ja que les autoritats egípcies acusen dels fets els islamistes.

Dels imputats, 379 estan en presó provisional, mentre que la resta està en llibertat condicional o ha fugit de la justícia, segons els advocats defensors.

Acusats d’assassinat

Entre els condemnats a mort hi ha altres figures destacades dels Germans Musulmans, a més del seu guia suprem, com Essam al- Erian, Mohamed Beltagi i Wagdi Ghoneim.

Els processats estan acusats de participar en una concentració armada, d’ocupar i sabotejar edificis, destruir propietats públiques i privades amb finalitats terroristes, d’assassinat premeditat de ciutadans i policies, atac a ciutadans, resistència a l’autoritat, possessió d’armes de foc i còctels molotov.

Notícies relacionades

El tribunal ha traslladat la sentència preliminar emesa avui al Gran Muftí d’Egipte perquè, segons la legislació egípcia, ha d’emetre la seva opinió sobre la decisió judicial, tot i que la seva decisió no és vinculant.

L’advocat Mohamed Ashiri Mohamed, lletrat d’un dels 664 processats contra els quals encara no s’ha dictat sentència, va assenyalar a l’agència Efe que es preveu que el 8 de setembre "confirmin la condemna dels 75" i "es pronunciï la decisió judicial per als altres, que serà més lleu". Les sentències es poden apel·lar.

Temes:

Egipte El Caire