Anar al contingut

Sexe per informació; així actuava l'espia russa detinguda als EUA

Mariia Butina va intentar infiltrar-se com a traductora a Google i en un grup de pressió

Javier Bocanegra / Efe / Washington

Sexe per informació; així actuava l'espia russa detinguda als EUA

Oferir sexe a canvi d’avantatges en una operació d’espionatge, estrènyer llaços amb un poderós grup defensor de les armes o utilitzar el traductor de Google per contactar amb fonts eren tècniques fetes servir per Mariia Butina, la presumpta agent russa encoberta detinguda als Estats Units.

L’objectiu de Butina, una ciutadana russa que no va dubtar a posar sobre la taula el seu cos i serveis sexuals per aconseguir un lloc en una organització que facilitaria els seus objectius, era afavorir els interessos del Kremlin als Estats Units, segons s’extreu dels documents judicials basats en investigacions de l’FBI.

Amb una llarga melena pèl-roja, Mariia Butina va accedir aquest dimecres a la sala d’un tribunal federal de Washington, on es va declarar no culpable d’un delicte de conspiració contra els Estats Units i de ser una agent encoberta per a una potència estrangera, tot i que finalment va ser enviada a presó preventiva.

Il·lustració de la compareixença de Butina davant el tribunal federal. / DANA VERKOUTEREN (AP)

Amb granota taronja

La imputada va escoltar en primera persona el relat de l’acusació vestida amb la clàssica granota taronja carcerària i una inquietud que dissimulava la seva cara freda, però no les seves mans, que no van parar de joguinejar amb un bolígraf de color aiguamarina.

En l’argumentació del cas, que va captar l’atenció del centenar de periodistes que hi van assistir, el Govern va aconseguir sensibilitzar la jutge dels seus temors per una potencial fugida de Butina, que s’enfronta a quinze anys de presó.

D’acord a un memoràndum presentat pel Departament de Justícia, la presumpta espia russa havia teixit una xarxa d’influents contactes als Estats Units per beneficiar el Kremlin, una tasca per la qual va iniciar una relació sentimental amb un dels seus contactes nord-americans, amb qui vivia.

Els investigadors van constatar que l’idil·li era només un tràmit dins de la presumpta operació de Butina, que, en intercanvis de missatges amb altres subjectes, havia parlat de la seva desídia per haver de viure amb aquella persona, context en què la imputada va arribar a oferir els esmentats serveis sexuals a un altre individu a canvi d’un lloc en una organització amb influència.

Des del 2013

D’aquest document també se n’extreu que l’acusada va començar a parlar des de Rússia amb aquest nord-americà el 2013.

Posteriorment, es va servir d’una eina del gegant tecnològic Google, concretament el seu traductor, per establir-hi converses en anglès i presentar-li una "proposta de projecte" per a les eleccions del 2016.

Butina havia començat les seves tasques en territori rus, però l’agost del 2016 es va mudar a Washington amb un visat d’estudiant, presumptament sol·licitada com a part de l’entramat del Kremlin, moment en què les autoritats dels Estats Units van començar a seguir-li la pista.

Abans i després d’entrar en terreny nord-americà Butina, que presumptament treballava per a un alt funcionari rus, va teixir una xarxa de contactes influents en la política nord-americana que la van portar fins al més poderós ‘lobby’ de les armes, l’Associació Nacional del Rifle (NRA), davant de la qual es va presentar com una activista russa en defensa del dret a portar aquests artefactes.

Butina, de 29 anys, pot veure’s fotografiada en imatges amb la directiva d’aquest grup de pressió i amb el Partit Republicà –del qual forma part Trump–, amb qui va buscar establir canals de comunicació informals amb vista a les eleccions presidencials del 2016, segons l’acusació.

El 2015, durant un míting a Nevada, Butina va preguntar des del públic al llavors candidat a la nominació republicana Donald Trump sobre la seva posició respecte a les relacions amb el Kremlin, i el magnat va augurar que "s'avindria amb Putin".

Els resultats de les investigacions, va narrar el Govern, recullen que la detinguda va mantenir vincles amb presumptes agents d’intel·ligència russos i amb oligarques connectats amb la presidència del Kremlin.

Durant l’audiència, l’equip legal de l’Executiu va mostrar una imatge de Butina en què se la veia en un restaurant amb un presumpte espia rus i una altra fotografia en què apareixia a prop del Capitoli durant la presa de possessió de Trump el gener del 2017.

La detenció de Butina va esclatar mentre Trump i el seu homòleg, Vladímir Putin, tenien la seva primera cimera bilateral a Hèlsinki aquest dilluns.