sentència judicial

El Japó executa el guru que va ordenar els atacs amb gas sarín al metro de Tòquio

Shoko Asahara ha sigut penjat amb sis membres de la seva secta, Veritat Suprema

L'atac, perpetrat el 1995, va causar la mort de 13 persones i va deixar 6.000 ferits

zentauroepp44168204 a staff of japanese newspaper mainichi shimbun distributes t180706131745

zentauroepp44168204 a staff of japanese newspaper mainichi shimbun distributes t180706131745 / Shuji Kajiyama

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El Japó ha executat aquest matí el guru que dues dècades enrere va ordenar l’atac amb gas sarín al metro de Tòquio. Shoko Asahara ha sigut penjart amb sis membres més de la seva secta, Veritat Suprema, van revelar les autoritats. La mesura s’esperava des que el Tribunal Suprem va denegar al gener les últimes apel·lacions a la sentència de mort dictada el 2014. La lentitud del procés havia desesperat els familiars de les 13 víctimes mortals i més de 6.000 ferits. “Sempre m’he preguntat per què li va tocar a la meva filla i per què ella va ser assassinada. Ara puc anar a la seva tomba i comunicar-li la notícia de la seva execució”,  ha dit Kiyoe Iwata a la cadena televisiva nacional NHK.

Entre els ajusticiats també hi figuren dos científics que van elaborar el gas sarín i un home que va executar l’atac. Al corredor de la mort esperen set membres més de la secta. Tots van ser sentenciats per diferents actes terroristes, que van sumar 29 morts. Un any abans de l’atac al suburbà toquiota ja n’havien perpetrat un altre de similar a Matsumoto (prefectura de Nagano), amb vuit morts i un centenar de ferits. Entre les seves víctimes també hi figura un advocat que ajudava membres a desenganxar-se de la secta, assassinat al seu apartament amb la dona i el fill d’un any.

El seu acte més audaç va ser l’atemptat a Tòquio el 1995. A primera hora del matí, amb els vagons atapeïts, la secta va deixar cinc bosses amb gas sarín després d’haver-les punxat amb paraigües. Els testimonis descriuen els passatgers amb violentes convulsions, escopint sang i espuma i amb fluids brollant-los del pit. L’atemptat va paralitzar la capital i va deixar en estat de xoc un país amb nivells de criminalitat baixíssims i que fins aleshores se sentia segur. Asahara va ser detingut dos mesos després a la seu de la secta, ocult en un petit espai rere un mur i amb piles de diners en metàl·lic.

Inèrcia pragmàtica

Asahara, el veritable nom del qual era Chizuo Matsumoto, va resumir la maldat humana més delirant possible. La ideologia de la secta era un confús batibull de budisme, hinduisme i cristianisme amanit amb les previsibles arengues apocalíptiques. L’autoproclamat hereu de la deessa Xiva aclaria que el món seria destruït el 1997 i la salvació passava per produir quantitats ingents de gas sarín, un agent nerviós inventat pels nazis. Va arribar a sumar 10.000 fidels al Japó i 30.000 més a Rússia. El seu discurs va calar també entre els joves graduats de les millors universitats, que veien en la seva espiritualitat el remei a la inèrcia pragmàtica d’aquella època de vaques grasses.

Asahara havia nascut 62 anys enrere a l’illa del sud Kyushu. Malgrat el seu origen humil i la seva ceguesa acusada, aviat va escalar gràcies al seu carisma, misticisme i habilitats com a orador. Comptava amb dots refinats per al rentat de cervell d’audiències desorientades, han corroborat els psicòlegs. La seva vida està marcada per les frustracions. La seva vista insuficient li va impedir de graduar-se com a metge i tampoc va aconseguir estudiar Dret a la Universitat de Tòquio. A mitjans dels 80 va fundar la secta com una associació de ioga, va començar a vestir-se amb pijames xinesos i va descuidar les seves frondoses cabellera i barba.

Atacs massius

Notícies relacionades

El 1990 es va postular amb els seus seguidors per entrar al Parlament per dinamitar el país des de dins. En el seu enèsim fracàs van germinar els plans d’atacs massius. Asahara va llançar discursos inintel·ligibles tant en japonès com en anglès durant el seu judici i va perseverar en la seva actitud heterodoxa a la presó. Es va negar a utilitzar els lavabos i utilitzava bolquers per a adults. Els últims deu anys va rebutjar totes les visites de familiars i advocats.

La secta, rebatejada com a Aleph el 2000, sobreviu escindida en tres grups. Tot i que públicament han deshonrat el seu fundador, la policia ha seguit el seu control. Mantenen uns 1.650 seguidors al Japó i 460 a Rússia. També compten amb béns valorats en un bilió de iuans (7,6 milions d’euros), segons l’Agència d’Intel·ligència i Seguretat Pública. Alguns experts han alertat a la premsa nacional aquests dies que no seria estrany que emergís un altre Asahara després de la mort de l’original.

Temes:

Japó