CANVIS SOCIOCULTURALS

Dones saudites al volant, per fi

Les ciutadanes de l'Aràbia Saudita podran conduir a partir d'aquest diumenge gràcies a un decret del rei que va abolir la prohibició que regia des del 1957

Les dones saudís ja condueixen / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Milers de dones saudites han après a conduir en els últims mesos en autoescoles. Es preparen per posar-se al volant dels seus vehicles, fins a ara conduïts pels seus parents masculins o xòfers.

El setembre passat, el rei de l’Aràbia Saudita, Salman bin Abdulaziz al-Saud, va aixecar el veto a la conducció de les seves súbdites, vigent des de 1957, i podran posar-se al volant a partir del 24 de juny.

L’Aràbia Saudita es regeix pelwahhabisme, un corrent sunnita que interpreta l’Islam de forma molt estricta i conservadora.

Les lleis saudites discriminen les dones: han de viure sota la supervisió d’un guardià masculí a qui han de demanar permís per anar al metge, estudiar, treballar, viatjar, obrir un compte al banc o divorciar-se. No obstant, a partir d’ara, per decret reial i en certs casos, podran accedir a la sanitat, estudiar o treballar sense autorització.

Les saudites estan obligades a seguir codis de vestimenta molt estrictes i no poden relacionar-se amb homes que no siguin de la seva família. Si pateixen abusos sexuals i els denuncien, probablement acabaran a la presó. Les dones voten i es poden presentar com a candidates a les eleccions municipals des del 2015, i el 2012 van començar a competir en els Jocs Olímpics.

Rebel·lió femenina

L’Aràbia Saudita era l’únic país que no permetia conduir a les dones. Des de fa uns dies, les autoritats entreguen llicències a conductores. Les primeres a rebre-les han sigut les que disposaven de permisos d’altres països i només han hagut de validar-los. 

La primera rebel·lió femenina al volant a l’Aràbia Saudita es va produir el novembre del 1990: 47 dones van formar una caravana de protesta amb els seus cotxes pels carrers de Riad, la capital saudita. Les van arrestar totes i els van confiscar els passaports.

El 2007,l’Associació per a la Protecció i Defensa dels Drets de les Dones a l’Aràbia Saudita, cofundada per Wajeha a l’Huwaider, va iniciar una campanya per demanar al rei que permetés de conduir a les dones.

El 2008, al-Huwaider es va filmar conduint i va difondre el vídeo a Youtube. El mateix va fer la sauditaManal al-Sharifel maig del 2011, després d’iniciar a Facebook, amb altres dones inspirades per la Primavera Àrab, la campanya“Women2drive”, amb lemes com “Condueix la teva pròpia vida”, que va portar les saudites a conduir el 17 de juny del 2011.

Vídeo a Youtube

Sharif va penjar un vídeo a Youtube en què apareixia conduint a la ciutat de Jobar que es va veure 700.000 vegades un dia. Poc després la van arrestar i va estar nou dies a la presó. “Hi va haver una campanya internacional perquè m’alliberessin i el meu pare va haver de sol·licitar el perdó al rei”, va explicar Sharif a la revista ‘The Economist’. Va aprendre a conduir als EUA, on l’empresa per a la que treballava la va destinar dos anys. “Quan condueixo em sento alliberada, sento que soc independent, lliure”, va dir al setmanari.

Sharif ara viu a Austràlia. Volia tornar a l’Aràbia Saudita per conduir el 24 de juny, però va decidir no fer-ho després de l’arrest, el maig, de 12 activistes, 10 dones i dos homes, acusats de “contactes sospitosos amb entitats estrangeres”. Entre els detinguts hi ha Lujain al-Hazlul –empresonada 73 dies el 2014 per intentar conduir des dels Emirats Àrabs Units fins a l’Aràbia Saudita–, Aziza al-Yusef, de 70 anys, i Eman al-Nafjan, una coneguda bloguera. 

Inspectores d’accidents

L’oenagé Human Rights Watch (HRW) va indicar que els detinguts van rebre trucades de les autoritats “advertint-los que no parlessin amb mitjans de comunicació”. Una activista saudita que va demanar de mantenir l’anonimat va confirmar les amenaces a EL PERIÓDICO. “No podem donar declaracions a mitjans. En el meu cas, m’ho prohibeixen també els meus caps”, va explicar.

Notícies relacionades

Alguns analistes creuen que les detencions responen a la intenció del príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, de 32 anys, que està impulsant reformes al país, d’“equilibrar” les seves accions. En els últims mesos, la monarquia ha arrestat clergues conservadors en un intent de donar una imatge de canvi.

El regne ha format ja a inspectores d’accidents de cotxe per encarregar-se dels sinistres en què hi pugui haver dones implicades i prepara cel·les a les presons per a conductores que cometin infraccions greus.