70 anys d'un país

La història d'Israel a set mapes

L'Estat hebreu neix de la voluntat d'unir els jueus en un país a la terra on van néixer abans de Crist

1
Es llegeix en minuts

La creació de l’Estat hebreu va obeir a la voluntat de donar als jueus un país a la terra de la qual eren originaris

Aquests són alguns dels mapes que marquen la seva història

Stats Gallery SectionANTIC ISRAEL

La primera menció d’‘Israel’ es produeix cap al 1230 aC, en una inscripció egípcia. Es referia a un grup de la regió de Canaan. Aquests veneraven el déu Iahvè. Aquesta religió, el judaisme, ha arribat fins avui.

L’IMPERI OTOMÀ EL 1888

A finals del segle XIX, molts jueus inicien una emigració a Palestina, una província otomana. Més tard sorgeix el sionisme, moviment polític a favor de la fundació d’un Estat jueu.

ENTREGUERRAS (1919-1945)

Palestina queda sota control d’un Regne Unit prosionista. Com que Londres no aconsegueix que jueus i musulmans s’organitzin, trasllada el problema a l’ONU el 1947.

EL PLA DE L’ONU (1947)

L’ONU vota crear un Estat jueu i un d’àrab. Immediatament, tots els països àrabs de la zona s’hi oposen i comencen una guerra en múltiples bàndols contra els jueus.

DECLARACIÓ D’INDEPENDÈNCIA (1948)

Notícies relacionades

La desorganització del bàndol àrab i els suports rebuts per Israel van portar al final de la guerra. En aquell moment, l’Estat jueu ocupava més territori que el pla de l’ONU i es va negar a cedir-lo.

LA GUERRA DELS SIS DIES (1967)

El 1967, la tensió a la zona va desembocar en una nova guerra. En sis dies Israel va doblar el seu territori. El 1982, va tornar el Sinaí a Egipte.

Temes:

Israel