COMICIS CLAU

L'oposició turca s'alia contra Erdogan

Tres partits contraris al president islamista es comprometen a donar-se suport mútuament a les eleccions anticipades de juny

zentauroepp42981331 a handout picture taken and released by the turkish presiden180418154208

zentauroepp42981331 a handout picture taken and released by the turkish presiden180418154208 / YASIN BULBUL

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Quan va avançar les eleccions 18 mesos, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, pensava agafar l'oposició desprevinguda. El mandatari esperava agafar els seus rivals fora de joc, sense prou temps per organitzar-se per a uns comicis, els del 24 de juny, que es presenten crucials i serviran per apuntalar el sistema presidencialista aprovat al referèndum de l'abril de l'any passat.

Aquesta era la idea que tenien, però la tàctica els ha fallat. Aquest divendres, els partits opositors han presentat els seus candidats. No seran adversaris entre ells: albiren, com a únic objectiu, destronarRecep Tayyip Erdogan.

Es tracta de tres partits. El primer és el Partit Republicà del Poble (CHP), la formació opositora més gran del país i el partit que va crear el pare fundador de Turquia, Mustafà Kemal Atatürk. El CHP, de tendència socialdemòcrata i laica, ha presentat com a candidat a les eleccions presidencialsMuharrem Ince, físic de professió i parlamentari des de fa més d'un decenni.

El segon partit ésl'YI Parti—el Bon Partit—. Aquesta formació, conservadora i nacionalista, és nova: va ser creada el desembre del 2017 després d'una escissió d'un altre partit ultranacionalista, l'MHP, aliat d'Erdogan. La líder de l'IYI Parti, l'única dona que es presenta a les eleccions, és Meral Aksener. Va ser ministra de l'Interior amb l'anterior govern d'Erdogan, però es va oposar al referèndum i va abandonar l'executiu per plantar cara al president turc.

El tercer en aquest grup anti-Erdogan és el Partit de la Felicitat, una formació islamista i conservadora. Va ser creada el 2001, quan l'antic partit islamista turc, el Partit de la Virtut, va ser prohibit. D'aquesta formació en van néixer dues: el Partit de la Felicitat —compost pels islamistes més conservadors— i el Partit de la Justícia i Desenvolupament (AKP), en aquell temps més reformista i liderat pel popular exalcalde d'Istanbul Recep Tayyip Erdogan. El candidat del Partit de la Felicitat per a les eleccions d'aquest juny serà Temel Karamallaoglu, el líder de la formació.

Junts però amb condicions

Junts però amb condicionsEl 24 de juny del 2018 hi haurà tant eleccions parlamentàries com presidencials. En cas de necessitat d'una segona ronda per escollir president, aquesta tindrà lloc el 8 de juliol. Per a les parlamentàries, el CHP, IYI Parti i el Partit de la Felicitat es presenten junts, en coalició. A les presidencials, en canvi, ho fan per separat però amb un compromís: tots donaran suport a qui passi a la segona ronda -Aksener, Ince o Karamallaoglu-. Aksener, segons les enquestes, és qui té més possibilitats.

Si és que ho aconsegueixen. Les enquestes donen a Erdogan gairebé el 50% dels vots. En cas d'aconseguir-ho, no hi hauria segona volta i l'actual president turc seguiria sent-ho cinc anys més.

Notícies relacionades

Dependrà, també, dels resultats que aconsegueixi el Partit Democràtic dels Pobles (HDP), formació prokurda i esquerrana i el candidat per a aquestes eleccions, Selahattin Demirtas, és a la presó des de fa més d'un any i mig. Demirtas està acusat pel govern turc de, durant els seus discursos públics, haver cridat a atemptats terroristes i tenir vincles amb la guerrilla kurda del PKK.

L'HDP no s'ha ajuntat amb els altres partits opositors, però sembla probable que, en cas de segona ronda, també demani el vot per a qui s'enfronti a Erdogan. El president turc il'AKP, per la seva part, es presenten en coalició amb el seu actual soci de govern, el dretà i ultranacionalista MHP.