Califòrnia arresta un assassí i violador 40 anys després dels seus crims

Al presumpte 'Assassí del Golden State' se li atribueixen 12 homicidis, 45 violacions i més d'un centenar de robatoris

FILE - In this June 15, 2016, file photo, law enforcement drawings of a suspected serial killer believed to have committed at least 12 murders across California in the 1970’s and 1980’s are displayed at a news conference about the investigation, in Sacramento, Calif. The Sacramento County District Attorney’s Office plans to make a ’major announcement Wednesday, April 25, 2018, in the case of the elusive serial killer. (AP Photo/Rich Pedroncelli, File)

FILE - In this June 15, 2016, file photo, law enforcement drawings of a suspected serial killer believed to have committed at least 12 murders across California in the 1970’s and 1980’s are displayed at a news conference about the investigation, in Sacramento, Calif. The Sacramento County District Attorney’s Office plans to make a ’major announcement Wednesday, April 25, 2018, in the case of the elusive serial killer. (AP Photo/Rich Pedroncelli, File) / Rich Pedroncelli (AP)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Se'l coneixia com l'Assassí del Golden State, el Violador de l'Àrea Est o l'Assetjador nocturn original. Qualsevol d'aquests sobrenoms va evocar durant anys el terror més epidèrmic i irracional a les costes de Califòrnia. Assaltava cases, violava dones i matava les seves víctimes amb indiscriminada precisió i sang freda, la suficient perquè ningú fos capaç d'enxampar-lo i la seva pista desaparegués misteriosament després d'una dècada de contínues atrocitats. Ara, no obstant, sembla que tot s'ha acabat. La policia creu haver identificat el presumpte autor d'aquells crims en sèrie, gairebé 40 anys després que matés les seves primeres víctimes. Respon al nom de Joseph James DeAngelo, un home de 72 anys que vivia plàcidament en un suburbi de Sacramento.

DeAngelo va ser arrestat dimecres i s'enfronta de moment a dos càrrecs per assassinat, encara que les autoritats li atribueixen 12 homicidis, 45 violacions i més d'un centenar de robatoris en vivendes. Tots ells entre el 1976 i el 1986, quan l'orgia delictiva de l'Assassí del Golden State es va aturar sense que ningú se n'expliqués els motius. “Hem trobat l'agulla al paller i estava aquí mateix, a Sacramento”, va dir la fiscal del districte del comtat de Sacramento, Anne Marie Schubert. Fa dos anys, ella mateixa va oferir una roda de premsa per commemorar els 40 anys del primer crim conegut i poc després va posar en marxa un equip d'investigació per reobrir les indagacions. El que no era més que un treball es va convertir per a molts dels detectius en un “assumpte personal” fins que la setmana passada van ser capaços de desxifrar el cas a l'aparellar l'ADN de DeAngelo amb el de l'escena dels seus primers assassinats el 1980.

Ha passat molt temps d'aquells crims que van canviar la manera de viure de molts californians, acostumats fins llavors a deixar les portes obertes i veure amb despreocupació com els nens jugaven per aquells carrers innocents dels suburbis. “Va ser com el terrorisme. Encara que no respongués als mateixos motius, va causar el mateix tipus de por”, va assegurar a la premsa nord-americana una de les detectives que va treballar inicialment en el cas. En algunes localitats es van arribar a esgotar els candaus i es va disparar la venda d'armes, segons va recordar la detectiva. La por estava justificada. L'Assassí del Golden State va arribar a assaltar dues víctimes a la setmana. A la badia de San Francisco, a Stockton, a Sacramento, als suburbis de Los Angeles

Notícies relacionades

Van començar sent robatoris i violacions de domicili per créixer després en crueltat, violència i sadisme. L'assaltant coneixia les rutines i els detalls personals de les seves víctimes. Violava dones soles, davant de les seves parelles o davant dels seus fills. Als marits els lligava amb cordons o tovalloles a una cadira i després de col·locar-los a sobre una tetera o una pila de plats amenaçava amb matar les seves parelles si els objectes queien mentre les violava. Entremig turmentava les seves preses amb xiuxiuejos colèrics i en algunes ocasions, després de completar la violació, es quedava una estona a menjar alguna cosa.

Durant molt temps la policia va sospitar que l'autor dels crims podria tenir un passat militar o policial, per la meticulositat amb què va actuar per no deixar rastre. I així és finalment com sembla haver sigut. El sospitós arrestat a Sacramento va treballar per a diversos departaments de policia de la regió durant els anys en què es van cometre els crims. Pare de diversos fills, va ser expulsat del cos el 1979 després que el pesquessin robant un repel·lent per a gossos i un martell en una ferreteria.