RELLEU A L'ILLA

Cuba: la vida segueix igual

Encara que hagi sigut nomenat president, Díaz-Canel no ocupa el decisiu càrrec de secretari general del Partit Comunista, que segueix en mans de Raúl Castro

zentauroepp42984785 cuban president raul castro  r  smiles and applaud as first 180418191543

zentauroepp42984785 cuban president raul castro r smiles and applaud as first 180418191543 / STR

1
Es llegeix en minuts
Hugo Luis Sánchez / L'Havana

Cuba té des d'aquest dijous, per primera vegada en gairebé 60 anys, un nou president, Miguel Díaz-Canel, que no és un Castro, ni vesteix de general, ni un “històric” que va assaltar la caserna Moncada o va venir en el iot Granma o es va alçar a Sierra Maestra, però tampoc ocupa, com ho va fer fins ara amb Fidel Castro primer i després seguit pel seu germà Raúl, el càrrec decisiu de secretari general del Partit Comunista (PCC), és a dir, el verdader i real home fort de l'illa.

Aquest càrrec es conserva en mans del general de cos d'Exèrcit, Raúl Castro, fins al 2021, quan tingui lloc el vuitè Congrés del PCC, únic partit polític de l'illa, i segons ell mateix va avançar, cessarà en les seves funcions per cedir el pas a les noves generacions, nascudes amb la Revolució com és el cas del mateix Díaz-Canel.

Aleshores, el juny d'aquell any, Raúl Castro complirà 90 anys i potser per això aquesta tarda, en el seu discurs de comiat, atípic per eloqüent, espontani i llarg, va dir “si la salut m'acompanya”.

El càrrec de cap del partit és elegit pel Congrés d'aquesta institució, així com el seu Buró Polític, més determinant, per tant, que la mateixa Assemblea Nacional o parlament, més que el president dels consells d'Estat i de Ministres, i pel qual no vota la ciutadania, només els seus militants, que són més de 500.000 persones en representació d'una població superior als 11 milions d'habitants. És a dir, el 4,5% de la ciutadania.

"Avantguarda organitzada"

Així ho estableix la Constitució vigent des del 1976 que defineix el PCC que en el seu article 5 com l'«avantguarda organitzada de la nació cubana, força dirigent superior de la societat i de l'Estat, que organitza i orienta els esforços comuns cap als alts fins de la construcció del socialisme i l'avanç cap a la societat comunista».

Notícies relacionades

En el seu primer discurs a la nació com a president dels Consells d'Estat i de Ministres, Díaz-Canel ho va deixar clar en més d'una ocasió: res de transició i sí continuïtat.

Després, en cas de preguntar-l'hi avui al cubà corrent sobre el nou parlament i el seu president, segur que respondria amb una frase continguda en un bolero compost pel cubà Panchito Riset: “El cuartico está igualico”.