XVIII Cimera de les Amèriques

Els EUA alineen una gran part de la regió en la seva política contra Maduro

El vicepresident Mike Pence qualifica Veneçuela d'"estat fallit" i diu que Washington "no descansarà" fins que el chavisme sigui derrotat

Els EUA alineen una gran part de la regió en la seva política contra Maduro

Miguel Gutierrez (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La VIII Cimera de les Amèriques ha acabat a Lima amb un document de 57 punts en què els països participants es comprometen a tenir una “tolerància zero” amb la corrupció. Més enllà de la compartida retòrica de la transparència i l'honestedat, ha sigut el cas veneçolà el que ha concitat les paraules més punyents i, en certa manera, previsibles. Un total de 16 països han subscrit una declaració conjunta sota el lideratge de l'enviat de Donald Trump. Els caps d'Estat i governants de l'Argentina, les Bahames, el Brasil, el Canadà, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Guatemala, Guyana, Hondures, Mèxic, Panamà, el Paraguai, el Perú, Saint Lucia, així com el vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, han formulat una “crida urgent” a Nicolás Maduro perquè se celebrin eleccions lliures a Veneçuela. Els firmants del document han exhortat al seu torn els organismes especialitzats, agències, fons i programes del Sistema de les Nacions Unides i de l'OEA a “implementar de manera immediata un programa d'assistència humanitària per alleujar la situació de patiment i escassetat que pateix Veneçuela”. La solució a la greu crisi, han considerat, només serà possible amb un canvi d'orientació política. “Una vegada restaurat l'ordre democràtic i constitucional, subratllem la importància que la comunitat internacional recolzi la recuperació econòmica de Veneçuela”.

Durant la reunió que va començar formalment divendres i a la qual Maduro no va ser convidat, Pence, que va haver de reemplaçar Trump, abocat en la crisi siriana, va arribar a qualificar Veneçuela com un “estat fallit” i va deixar entreveure un enduriment de les pressions a Caracas. “Els EUA no es quedaran de braços plegats. Us prometo que no descansarem fins que Veneçuela aconsegueixi la seva llibertat”. Pence se n'ha anat de Lima convençut que una bona part dels països de la regió acompanyaran la Casa Blanca en la seva croada antichavista.

No reconèixer les eleccions

Notícies relacionades

L'argentí Mauricio Macri s'ha doblegat sense matisos al full de ruta nord-americà i ha dit, en al·lusió als comicis que se celebraran a Veneçuela el 20 de maig, que el seu país “no reconeixerà cap elecció que sorgeixi d'un procés d'aquest tipus, això no és una elecció democràtica”. Macri ha exhortat els seus col·legues a “seguir treballant junts per una verdadera sortida pacífica”. El colombià Juan Manuel Santos també ha anunciat que no reconeixerà els resultats d'aquesta contesa. El xilè Sebastián Piñera ha sigut emfàtic a l'assenyalar que les pròximes eleccions veneçolanes “no són democràtiques”. El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha qualificat d'“inacceptable” la situació a Veneçuela. El president interí del Brasil, Michel Temer, s'ha mostrat procliu a una solució del dilema veneçolà amb el suport de l'Organització dels Estats Americans (OEA). El mexicà Enrique Peña Nieto ha manifestat la seva esperança que siguin els mateixos veneçolans els que puguin “resoldre de manera pacífica” les seves profundes controvèrsies.

Dissidències

La unanimitat antichavista gairebé no ha sigut posada en entredit per Cuba i Bolívia. El ministre d'Exteriors cubà, Bruno Rodríguez, s'ha referit a “l'amenaça inusual i extraordinària a la seguretat nacional” veneçolana portada a terme per una “superpotència”. Segons Rodríguez, l'exclusió de Maduro de la cita de Lima “és una ofensa a tots els pobles de la nostra Amèrica i un retrocés històric imposat per l'actual Govern dels Estats Units”. Per la seva part, Evo Morales ha repudiat “les sancions unilaterals i les amenaces d'invasió fetes pel Govern nord-americà en contra de Veneçuela”. I ha afegit, davant la indiferència dels seus homòlegs: “La nostra regió no és el pati del darrere de ningú”. Des de Caracas, Maduro no ha trigat a referir-se a la declaració sorgida de la VIII Cimera hemisfèrica: “Fa vergonya, fa pena veure aquests presidents, odiats pels pobles, parlar sobre el noble poble de Veneçuela”. Maduro ha assegurat que té proves sobre “un pla internacional” contra les eleccions presidencials que s'han de fer en 35 dies. “Mostraré proves molt contundents”, ha dit durant un acte en suport al seu Govern.