PREMI FOTOGRÀFIC

El veneçolà Ronaldo Schemidt guanya el World Press Photo

La imatge guardonada és del maig de l'any passat i capta el moment en què un manifestant antichavista es converteix en una torxa humana a l'esclatar el dipòsit d'una moto

zentauroepp42897538 180412223615

zentauroepp42897538 180412223615

1
Es llegeix en minuts
Afp

El fotògraf veneçolà Ronaldo Schemidt, de l'agència AFP, és el guanyador del Word Press Photo d'aquest any per una fotografia feta durant una protesta a Veneçuela. La imatge captada és la d'un manifestant antichavista transformat involuntàriament en una torxa humana a l'esclatar el dipòsit d'una moto. La seqüència va durar tot just dotze segons.

"Tinc emocions contradictòries", ha dit el guardonat". "Tinc amics i la família a Veneçuela i sé com tothom el que està passant el país". De 46 anys, Schemidt, va marxar del seu país fa 18 anys, com han fet moltes persones els últims anys, sobretot joves degut a la crisi política i econòmica del país. Schemidt resideix i treballa a l'oficina central de l'agència AFP a Mèxic.

El fotògraf ha viatjat els últims anys en moltes ocasions a Veneçuela com a enviat especial de l'agència. Va estar-hi dos mesos l'any passat captant la crisi veneçolana. És quan es van registrar cada dia manifestacions als carrers de les principals ciutats del país i es van produir durs enfrontaments entre els manifestants i les forces de seguretat del president Nicolás Maduro.

Vehicle blindat

Notícies relacionades

Va ser el 3 de maig del 2017 quan el fotoperiodista va captar la foto premiada. Era al final d'una llarga jornada de treball, quan el fotògraf va decidir seguir un grup de manifestants que corrien per un dels carrers de Caracas. Un vehicle blindat va atropellar un dels joves i la resta van agafar una moto de les forces de l'ordre. Pocs instants després, el dipòsit de la moto va esclatar a pocs metres de Schemidt, que va veure com un dels manifestant, Víctor Salazar, de 28 anys, es transformava en una torxa humana. Salazar va sobreviure.

"El que no podem evitar en la nostra feina és agafar-nos les coses de manera personal. Durant molts dies, la imatge em va perseguir", ha dit Schemidt.