PENA DE MORT

Un pare atura a Texas l'execució del seu fill, que va intentar assassinar-lo i va matar la mare i el germà

zentauroepp42270646 files file photo taken october 2016 shows kent whitaker l 180223163119 / FAMILY HANDOUT

zentauroepp42270646 files  file photo taken october 2016 shows kent whitaker  l 180223163119
Així ho va demanar el pare del condemnat tot i haver matat la seva dona i un fill.

/

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Kent Whitaker havia perdonat el seu fill Thomas, Bart, abans fins i tot de saber que el seu descendent era el responsable de la mort de la seva dona, Tricia, del seu altre fill, Kevin, i del tret que va deixar una bala a 15 centímetres del seu cor i va estar a punt de costar-li a ell la vida la nit del 10 de desembre del 2003. Ja al llit de l’hospital va decidir abandonar el desig de venjança i deixar el tema «en mans del Senyor». Però dijous passat va aconseguir també que al seu fill el perdonés el governador de Texas, el republicà George Abbott, que en el seu primer acte de clemència en el poder després de 30 execucions va frenar la de Whitaker mitja hora abans de l’hora fixada i la va commutar per una condemna a cadena perpètua.

    

Ningú posa en dubte la culpabilitat de Whitaker. Ell mateix es va reconèixer «cent per cent culpable» en el judici, el 2007, quan va explicar com va posar en marxa un pla perquè un company de pis assassinés la seva família amb la idea de cobrar una herència que va calcular en una mica més de 800.000 euros. Però en la decisió d’Abbott ha pesat més l’argument del pare que seria «victimitzat» de nou si l’Estat matava l’únic membre viu de la seva família.

    

El governador ha seguit la recomanació unànime dictada dimarts per un grup d’experts de presons que va estudiar el cas, i que es va plantejar: «¿Hi ha d’haver clemència quan una execució pot ser justícia per a un crim pervers però a la vegada agreujaria el patiment i dolor de la víctima que queda?» I la seva decisió va ser celebrada tant pel pare com pel fill.

    

«Estic agraït per la decisió, no per mi sinó pel meu pare», va dir en un comunicat Bart, que ara té 38 anys. «Qualsevol càstig que pogués haver rebut o rebi és just. Mereixo càstig pel meu crim, però el meu pare no va fer res malament». El sistema ha funcionat per a ell.

    

No tots comparteixen la decisió. La fiscalia sempre va buscar la pena de mort, encara que qui va efectuar els trets va ser sentenciat a cadena perpètua i un altre amic còmplice de Whitaker va rebre una pena de 15 anys a canvi de testificar contra el cervell de la trama. Tant l’actual fiscal del districte de Texas com el que va dirigir l’acusació en el judici desmenteixen el pare quan assegura que la família de la seva dona també volia la clemència.

Notícies relacionades

    

La de Whitaker no va ser l’única execució paralitzada dijous de les tres que hi havia previstes a Florida i Alabama. També es va suspendre la de Doyle Lee Hamm però en circumstàncies molt diferents. El reu de 61 anys, condemnat a morir per matar el recepcionista d’un motel fa tres dècades durant un robatori, va passar més de dues hores a la llitera mentre el personal buscava inútilment les seves venes. En canvi, sí que va ser executat Eric Branch, condemnat per la violació i assassinat el 1993 d’una estudiant.