polèmica

'Selfies' amb una balena morta a Xile

"Ana, t'estimo", van gravar al cos de l'animal, trobat en una platja de l'estret de Magallanes

Una balena blava es va encallar a la costa i no només va cridar l’atenció pels seus 30.000 quilos. / periodico

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Ana, t'estimo”. Una confessió així sol commoure o desconcertar quan arriba sense ser esperada. Hi ha qui es declara presencialment, o a través d'un missatge. Podria semblar que a ningú se li acudiria deixar el seu testimoni en el cos d'una balena morta. Però això ha passat a la regió més austral de Xile. “Dolorós i indignant”, va dir Greenpeace. El cetaci, de gairebé 20 metres, havia sigut arrossegat sense vida fins a les costes de l'estret de Magallanes l'últim dissabte. El van trobar a la sorra de la badia de Punta Delgada.

Quan funcionaris de l'Armada i del Museu d'Història Natural Río Seco van arribar al lloc, no van donar crèdit al que van veure. El cos de la balena, que segons sembla havia mort per inanició, havia sigut envoltat per desenes de persones com si estiguessin davant una atracció turística. Unes hi pujaven per fer-se un selfie. Altres li clavaven puntades de peu. La situació es va convertir en qüestió nacional quan la foto d'unes joves sobre el mamífer blau va començar a proliferar a les xarxes socials. Sobre la seva cua s'havia gravat la suposada declaració d'amor.

Tristesa

El Servei Nacional de Pesca i Agricultura de Xile (Sernapesca) va recórrer a una frase de Mahatma Gandhi per condemnar l'episodi: “La grandesa d'una nació i el seu progrés moral poden ser jutjats per la manera com es tracta els seus animals”.

Notícies relacionades

“Veure que han marcat la balena amb missatges amorosos i que la gent ha disfrutat fent-s'hiselfies és una trista demostració que encara hi ha persones que veuen els animals com a éssers infinits i rebutjables”, va assenyalar per la seva part la coordinadora d'Oceans de Greenpeace, Estefanía González. “Les imatges que hem vist són molt tristes. No només per la balena blava que ha acabat encallada, sinó especialment per l'actitud de les persones davant una espècie majestuosa i en perill d'extinció”, va afegir.

L'episodi va portar com a afegit una coincidència macabra: l'animal va morir poques hores abans que se celebrés el Dia Mundial de les Balenes, aquest dilluns.