EL FÒRUM ECONÒMIC MUNDIAL
Davos fa sonar l'alerta sobre Silicon Valley
Soros adverteix dels riscos per a la democràcia de gegants com Facebook o Google
May i diversos empresaris també donen la veu d'alarma i se sumen a les peticions de més regulació

zentauroepp41793495 soros180126200412 /
A la velocitat que van les coses, dos anys són una eternitat. I a Davos els ha quedat clar a les grans empreses tecnològiques darrere d’aquesta transformació galopant. Des que el 2016 la reunió del Fòrum Econòmic Mundial es va centrar en «la quarta revolució industrial» el món ha viscut, entre altres coses, el brexit, l’elecció de Donald Trump i la utilització per part de Rússia de les xarxes socials amb interessos espuris. La Unió Europea (UE) ha començat a posar Silicon Valley a la diana. I ha passat el mateix, fins i tot en el pla retòric, en la reunió a les muntanyes suïsses.
La primera ministra britànica, Theresa May, ha alertat que les grans tecnològiques estan sent usades com a «armes» i els ha instat a prendre responsabilitat per l’activitat «perjudicial i il·legal». Marc Benniof, conseller delegat de Salesforce, una empresa que ofereix serveis al núvol, ha advocat perquè siguin regulades «com les tabaqueres». Però ha sigut el discurs que va pronunciar dijous l’inversor, especulador i filantrop George Soros el que ha arribat a fer competència a l’aparició de Trump a Davos.
Soros va acusar gegants com Facebook i Google de ser «monopolis cada cop més poderosos», «obstacles per a la innovació i que han causat una varietat de problemes dels quals només ara comencem a adonar-nos-en». Va denunciar que «exploten l’ambient social» i va advertir que és una cosa «particularment perjudicial perquè influeixen en com la gent pensa i es comporta fins i tot sense adonar-se’n». I va advertir de les «conseqüències adverses de llarg abast en el funcionament de la democràcia, en particular en la integritat de les eleccions».
Soros no va acabar aquí. Els va acusar d’«enganyar els usuaris, manipulant la seva atenció i dirigint-la cap als seus propis propòsits comercials». Va denunciar que «deliberadament creen addicció als serveis que proveeixen», comparant-los amb casinos. I va advertir que hi ha una cosa pitjor en joc: «inciten la gent a abandonar la seva autonomia (...).La gent sense llibertat de pensament pot ser fàcilment manipulada. Aquest perill no només està a l’aguait en el futur, ja ha jugat un important paper en les eleccions presidencials dels EUA del 2016».
Notícies relacionades
El filantrop també va parlar d’«una perspectiva encara més alarmant»: la potencial «aliança» entre estats autoritaris i aquests grans monopolis de tecnologia d’informació, que, en les seves paraules, «bé podria resultar en una xarxa de control totalitari que ni Aldous Huxley ni George Orwell podrien haver imaginat».
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Tribunals "Me l’han jugada. Agafeu-los i mateu-los"
- Piscines, brou de cultiu de malalties: quines infeccions pots agafar i com prevenir-les
- Mor una anciana atropellada pel seu propi vehicle a Barcelona
- POLÍTICA Sánchez braceja per salvar-se del naufragi mentre Feijóo celebra cada cop amb el PP de festa
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comitè federal Illa exhibeix el seu suport a Sánchez i a les mesures preses en el PSOE: «Anem pel bon camí»