LA LLUITA PER LA IGUALTAT

Les empreses alemanyes, obligades a informar les dones del sou dels seus companys

Des del 2015 el govern ha adoptat mesures per reduir una bretxa salarial que la situa com un dels pitjors països de la Unió Europea

zentauroepp41555969 german chancellor and christian democratic union  cdu  leade180112090244

zentauroepp41555969 german chancellor and christian democratic union cdu leade180112090244 / KAY NIETFELD

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya avança lentament cap a la igualtat salarial entre homes i dones. Des d'aquest gener, la primera potència econòmica de la Unió Europea és una mica menys injusta, ja que ha entrat en vigor una nova llei de transparència que obliga les empreses a informar les seves treballadores de quant cobren els seus companys de feina. D'aquesta manera es donen armes a la dona perquè pugui denunciar qualsevol discriminació o perquè pugui exigir una remuneració més alta, al nivell dels homes.

Notícies relacionades

Aquest últim gest escenifica un esforç més gran per eliminar un problema endèmic, especialment crític a Alemanya. Malgrat haver sigut històricament reticent a adoptar mesures legals per frenar la discriminació salarial per gènere, la pressió dels socialdemòcrates ha portat la cancellera, Angela Merkel, a canviar lleugerament el rumb d'Alemanya en els últims anys. Abans de donar corda a aquesta llei, Berlín va impulsar altres regulacions per frenar aquest problema. Així, a principis del 2015 el Govern alemany va establir, en contra del que demanaven els sindicats, una quota femenina obligatòria perquè les grans empreses reservessin un mínim del 30% de les cadires dels seus consells d'administració per a dones. Amb aquesta llei, Alemanya va seguir el camí traçat abans per França, Bèlgica, els Països Baixos i Itàlia.

El 2015, només el 7% dels càrrecs a les juntes directives de les empreses que cotitzen a la borsa eren ocupats per dones. Impulsada pels socialdemòcrates, la llei pretenia corregir aquesta desigualtat. No obstant, el gener del 2017 un informe va apuntar que en dos anys el canvi de dones als consells d'administració només havia crescut d'un 5,2% a un 6,7%, un ritme massa lent. Impulsat per uns llocs de treballs precaris, Alemanya segueix sent un dels països amb una bretxa salarial més gran de la UE. Les alemanyes cobren fins a un 22% menys que els seus companys. La mitjana de la zona euro és del 16,8%.