POLS ENTRE BRUSSEL·LES I WASHINGTON

La UE fa pinya amb l'acord nuclear amb l'Iran davant l'amenaça de ruptura de Trump

"No hi ha alternativa", coincideixen els ministres d'Exteriors de França, Alemanya i Regne Unit després de la reunió amb el seu homòleg iranià Javad Zarif

L'alta representant, Federica Mogherini, assegura que el pacte està funcionant i que és crucial per a la seguretat de la regió i d'Europa

zentauroepp41556757 br01  bruselas  b lgica   11 01 2018   los ministros de exte180111123802

zentauroepp41556757 br01 bruselas b lgica 11 01 2018 los ministros de exte180111123802 / Olivier Hoslet

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

No hi ha alternativa. L’acord nuclear amb l’Iran està funcionant i és essencial per garantir la seguretat de la regió i a Europa. Aquest és el rotund missatge de la Unió Europea als Estats Units davant la imminent decisió de Donald Trump, que podria acabar en el restabliment de les sancions de Washington contra Teheran. La UE tanca així files al voltant del pacte nuclear segellat fa gairebé dos anys per la comunitat internacional–EUA, Rússia, Xina, Alemanya, França i Regne Unit– i l’Iran.

«No hi ha alternativa», van avisar ahir els ministres d’Exteriors d’Alemanya, Sigmar Gabriel; de França, Yves Le Drian, i del Regne Unit, Boris Johnson. «L’acord està funcionant» i és «essencial per a la no-proliferació i la seguretat de la regió i d’Europa», va afegir l’alta representant de la UE per a la Política Exterior, Federica Mogherini. Tots quatre rebran a Brussel·les el seu homòleg iranià, Javad Zarif, en un moment molt delicat per a l’acord a què es va arribar quan Barack Obama era l’ocupant de la Casa Blanca i que Trump sempre ha qüestionat, qualificant-lo fins i tot del «pitjor pacte» mai tancat.

D’aquí unes hores expira el termini en el qual el president nord-americà ha de certificar el compliment de l’acord nuclear, i si no ho fa, podria desencadenar el restabliment de les sancions econòmiques dels EUA (no les que van aixecar l’ONU i la UE), fet que suposaria un cop per a un acord que va trigar una dècada a cuinar-se i que ha aconseguit frenar el desenvolupament d’armament nuclear al país. Per això, les grans potències europees van reiterar ahir que, encara que segueixen estant molt preocupats pel desenvolupament de míssils balístics o l’augment de les tensions a la regió, és necessari separar aquests assumptes d’un pacte nuclear que consideren «crucial».

Respecte als compromisos

«No amaguem que hi ha punts de desacord, però fa falta separar aquesta qüestió de la necessitat de mantenir l’acord nuclear», va precisar Le Drian en una breu compareixença conjunta, sense preguntes i sense Zarif, en la qual va instar tots els firmants, inclòs EUA, a respectar els compromisos perquè «no hi ha motius per a la ruptura». És el mateix missatge de Mogherini, que va admetre que ahir també es va parlar «breument» sobre les recents protestes a l’Iran i la resposta repressiva de la Guàrdia Revolucionària.

Malgrat això, l’objectiu de la reunió era mostrar unitat davant els EUA i la pinya ha sigut total. «És l’únic acord que impedeix la proliferació d’armes nuclears» a la regió del Pròxim Orient i «un èxit molt important» obtingut per la comunitat internacional els últims anys, va destacar Sigmar Gabriel, convençut de la necessitat de protegir-lo de qualsevol decisió que pugui soscavar-lo, «vingui d’on vingui».

Notícies relacionades

«No crec que ningú hagi produït una alternativa millor», va avisar per la seva part Johnson. «Els incumbeix a aquells que s'oposen presentar una solució millor que fins ara no hem vist», va afegir. Londres considera, no obstant, que Teheran hauria d'intentar obtenir suports internacionals mostrant que és un «bon soci» a la regió i ajudant a resoldre la crisi al Iemen, impulsant la pau a Síria i resolent altres problemes de la regió.

Encara que el ministre Zarif no va comparèixer amb Mogherini i els caps de la diplomàcia europeus al final de la reunió, sí que va celebrar a Twitter el «fort consens» al voltant de la idea que l’Iran està complint amb el pacte i va dir que «qualsevol moviment que soscavi l’acord és inacceptable».