TRAGÈDIA AL BRONX

Un nen provoca el pitjor incendi a Nova York de les últimes dècades

Dotze persones, entre elles diversos menors, van morir per les flames que van envoltar un edifici d'apartaments

ny

ny

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En una de les nits més fredes de l'any, amb temperatures pròximes als 10 graus sota zero, les flames van envoltar aquest dijous un edifici d'apartaments al Bronx i van causar l'incendi més letal a Nova York de l'últim quart de segle. Dotze persones hi van morir, entre elles quatre nens i un adolescent, malgrat la ràpida actuació dels bombers, que no van poder contenir la virulència del foc, propagat per intenses ràfegues de vent.

L'incident el va posar en marxa accidentalment un nen de 3 anys mentre jugava amb els fogons de la cuina a casa seva, al primer pis, segons han conclòs les autoritats. Entre els morts hi ha cinc menors d'1 any, 2, 7 i dos més d'una edat encara indeterminada. 

L'incendi va començar poc abans de les 19.00 hores a l'avinguda Prospect del barri de Belmont, molt a prop del zoo del Bronx. Des del primer pis, les flames van anar pujant per les cinc altures de l'edifici, una construcció de totxo i guix aixecada fa un segle. Dins hi vivien immigrants africans i hispans, així com novaiorquesos de tota la vida.

“Aquesta nit, al Bronx, hem viscut la pitjor tragèdia en forma d'incendi de l'últim quart de segle com a mínim”, va escriure l'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, a les xarxes socials, abans de comparèixer al lloc de l'incident per consolar les víctimes i transmetre'ls el suport de la ciutat. “És horrible, tenim famílies destrossades”. 

Els bombers van trigar només tres minuts a arribar a l'edifici i van aconseguir salvar una dotzena de persones. No va ser fàcil. En alguns moments, l'aigua de les mangueres es va congelar per les baixes temperatures que afecten la costa est dels Estats Units. És un incendi de “magnituds històriques”, va assegurar el cap dels bombers, Daniel Nigro. Exceptuant els atacs terroristes de l'11 de setembre del 2001, aquest incendi a Nova York és el més mortífer que viu la ciutat des que 87 persones van morir al Bronx al cremar-se un club social el 1990.

Trump fa broma sobre el canvi climàtic

Notícies relacionades

El president Donald Trump està de vacances a Florida i, encara que no s'ha pronunciat sobre la tragèdia del Bronx, sí que va escriure un tuit a manera de comentari sobre l'onada de fred que pateix la costa est dels Estats Units, un missatge sarcàstic que va posar en evidència el seu desdeny a la ciència i les fosques prediccions associades al canvi climàtic. “A l'est, podria ser la nit de Cap d'Any més freda de què es té constància. Potser ens aniria bé una mica d'aquell bo i vell escalfament global del qual el nostre país, a diferència d'altres, s'havia de protegir pagant bilions de dòlars. Abrigueu-vos”. Trump ha arribat a dir que el canvi climàtic és “un invent xinès”.

El desgraciat incident del Bronx va començar en un apartament del primer pis, quan un nen jugava sense vigilància amb els fogons de la cuina. La seva mare va aconseguir rescatar-lo i fugir de l'edifici abans que les flames posessin les seves vides en perill, però altres veïns no van tenir la mateixa sort. “Les escales van actuar com si fossin una xemeneia”, va explicar Nigro, el cap dels bombers. “El foc va pujar tan ràpid que la gent va tenir molt poc temps per reaccionar. No van poder baixar per les escales. Entre aquells que ho van intentar, alguns van morir”. En total hi havia 25 apartaments a l'edifici.