ESCALADA DE TENSIÓ

Vertigen al Pròxim Orient

L'anunci de Hamàs cridant a una tercera Intifada confirma els temors que la decisió de Trump sobre Jerusalem enfonsi la regió en la inestabilitat

Amb els carrers cremant, la ira dels palestins tot just acaba de començar. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Mateo Torres / Jerusalem

Una sensació de vertigen va recórrer aquest dijous els territoris ocupats palestins i tot el Pròxim Orient en una jornada marcada per una vaga general i per protestes a totes les ciutats de Cisjordània, amb un balanç de desenes de palestins ferits. L'Exèrcit israelià va actuar amb contenció per no disgustar els Estats Units després de l'al·locució de dimecres del president Donald Trump reconeixent la capitalitat de Jerusalem en favor d'Israel.

Un incident greu va passar ahir a primera hora de la tarda quan un camió amb matrícula israeliana va atropellar nou vianants i dues desenes de vehicles aparcats a Bet Jala, una localitat cristiana situada a prop de Betlem, a cinc quilòmetres al sud de Jerusalem. El caràcter dels ferits va ser entre lleu i moderat. El conductor va ser detingut per la policia israeliana. La primera Intifada va esclatar amb un incident similar l’any 1987.

L’Exèrcit israelià va informar així mateix que dos coets van ser llançats des de la franja de Gaza, encara que no van arribar a territori hebreu.

El pas unilateral que ha fet Trump ha causat de nou la inestabilitat a la regió. A l’Iraq i en altres llocs, algunes milícies xiïtes van indicar que la decisió de Trump els legitima per portar a terme atacs contra les forces dels Estats Units desplegades a l’Orient Mitjà. Les autoritats militars americanes no s’han pres de broma aquests anuncis i han adoptat mesures per protegir els seus soldats i els civils destinats a la regió.

CRÍTIQUES DE RIAD

El que per al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va ser «un dia històric», per a diferents líders àrabs va ser una jornada luctuosa. L’Aràbia Saudita, els contactes de la qual amb Israel amb prou feines s’amaguen, va dir que la decisió de Trump va ser «injustificada i irresponsable», i va afegir que pot tenir conseqüències negatives per a l’estabilitat. «La decisió dels Estats Units representa un revés contra els esforços per avançar en el procés de pau i és una violació de la posició neutral històrica dels Estats Units sobre Jerusalem», va dir Riad.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va dir que passem  per «un moment de gran ansietat» i que «no hi ha alternativa per a la solució dels dos estats». No obstant, l’ONU no pot fer res davant un eventual veto dels Estats Units en la sessió del Consell de Seguretat que se celebrarà avui.

El president palestí, Mahmud Abbàs, considera que el president nord-americà ha fet un pas «deplorable» i ja el mateix dimecres a la nit va desqualificar Washington com a mediador del conflicte amb Israel. Abbàs va mantenir converses telefòniques amb altres líders per explicar-los la seva posició.

El líder de Hamàs a la franja de Gaza, Ismael Hanniya, va formular una crida a la tercera Intifada, perquè considera que aquesta és l’única manera de «confrontar» Israel i els Estats Units. No obstant, Hanniya no va donar cap indicació en el sentit que les milícies de Hamàs es disposin a declarar una guerra a Israel.

 A Europa tampoc van sonar gaires clarins. El Regne Unit, França i Alemanya han criticat la decisió de Trump per temor que s’engendri més violència, no només als territoris ocupats i al Pròxim Orient en general, sinó també a la mateixa Europa, un continent que no disposa de recursos per poder establir la seva pròpia política en aquesta regió tan conflictiva.

PREOCUPACIÓ EUROPEA

La responsable de la política exterior de Brussel·les, Federica Mogherini, va manifestar la seva «gran preocupació» per la decisió de Trump, encara que els europeus són incapaços d’adoptar les mesures que estan al seu abast per impulsar el procés de pau.

Notícies relacionades

Netanyahu, que a petició de Trump va instar tots els membres del seu govern a no fer declaracions sobre Jerusalem, va dir a la seu del Ministeri d’Exteriors que els Estats Units no es quedaran sols en el pas que van fer dimecres.

«Estem en contacte amb altres països que ho reconeixeran [que Jerusalem és la capital d’Israel] de manera similar [als Estats Units], i no tinc cap dubte que tan aviat com l’ambaixada dels Estats Units es traslladi a Jerusalem, i abans fins i tot, més ambaixades també s’hi traslladaran», va afirmar Netanyahu. No va esmentar els països amb els quals Israel està en contacte perquè traslladin la seva ambaixada a Jerusalem, encara que el mateix dimecres Filipines i Txèquia van imitar els Estats Units i van reconèixer Jerusalem com a capital.